Voorlopig Duits regeerakkoord stelt binnenvaart teleur

0
Een schip op de Neckar. (foto Commander Prix/Wikimedia)

Voor de binnenvaartsector pakken de gesprekken tussen CDU/CSU en SPD over de vorming van een nieuwe Duitse regering ontnuchterend uit. Binnenvaartbond BDB mist concrete doelstellingen op het vlak van verkeer en infrastructuur.

In het voorlopige akkoord handelen CDU/CSU en SPD het thema ‘verkeer en infrastructuur’ op minder dan één pagina af. Het gaat hierbij vooral om een betere luchtkwaliteit en de noodzaak om te innoveren. Echt vernieuwende zaken kan de BDB vooralsnog niet vinden.

BDB-voorzitter Martin Staats. (foto BDB)

De onderhandelende partijen vinden dat de verkeersinfrastructuur gemoderniseerd en uitgebreid moet worden en kondigen een maatregelenpakket aan. Elektrische mobiliteit in het openbaar vervoer en op het spoor moet ondersteund worden. Dit geldt ook voor schone motoren. Verder is er sprake van een versnelling bij de planning en uitvoering van transportinfrastructuurprojecten. Onduidelijk is hoe men dit wil bereiken.

 

Te weinig

BDB-voorzitter Martin Staats vindt dit te weinig: “Wij missen antwoorden op de vraag hoe het goederenvervoer in de toekomst duurzaam en economisch zinvol kan plaatsvinden. De transportvolumes stijgen. Hier ligt een belangrijke taak voor de binnenvaart.”

“Transport en logistiek zijn voor een industriële exportnatie als Duitsland zeer belangrijk. We hadden dan ook verwacht dat er concrete doelen zouden worden gesteld, die men later nog verder kan uitdiepen.”

foto boven:  (foto Commander Pirx/Wikipedia Deutschland)

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.