Vlaardingen trots op Koningin Wilhelminahaven

0

De Koningin Wilhelminahaven in Vlaardingen heeft in 2011 meer goederen overgeslagen dan ooit. In de relatief kleine zeehaven werd door 757 coasters ruim 1,6 miljoen ton geladen of gelost, voornamelijk in of uit binnenvaartschepen.

De sterke groei in de KW-haven komt onder andere door het vernieuwen van kademuren. Gevolg hiervan is dat zeeschepen met een grotere diepgang de haven kunnen bezoeken. Ook de gunstige centrale ligging in het Rijnmondgebied speelt een rol voglens de gemeente.

5200 binnenschepen
Naast staalproducten die werden overgeslagen bij stuwadoorsbedrijf Hooymeijer Port Terminals, werden voornamelijk agribulk, ertsen en zout door drijvende kranen vanuit zeevaartschepen gelost in binnenvaartschepen. In vijf jaar tijd is in de KW-haven de overslag verdrievoudigd en het aantal bezoekende binnenvaartschepen in 2011 gestegen naar 5200.
Keerzijde van deze sterke toename van de overslag en de capaciteitsvergroting in de binnenvaart, is  dat de wachtplaatsen voor binnenschepen vrijwel zijn verdwenen.

Vijfde zeehaven van Nederland
De KW-haven is een gemeentelijke haven. Vlaardingen heeft ook nog de particuliere Vulcaanhaven en de zeesteigers op de rivier. Tezamen maken ze de vroegere haringstad tot de vijfde zeehavenstad van Nederland. In totaal werd in 2011 bijna 12 miljoen ton overgeslagen. Dat was 9,8 procent meer dan het jaar ervoor.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.