Vlaanderen viert honderdste kaaimuur

0

Op 28 april werd de honderdste kaaimuur in Vlaanderen officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde bij Betonfabriek Coeck in Niel in aanwezigheid van de Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts. Alle honderd projecten zijn gerealiseerd door bedrijven en de Vlaamse overheid.

Samen met de betrokken kaaimuurhouders liet de minister honderd ballonnen de lucht in vliegen. Met dat symbool onderstreepte Weyts de visie en ondernemingslust van alle bedrijven die hebben gekozen voor een modal shift van het wegvervoer naar de binnenvaart.

 

Kaai100-water

 

Gesubsidieerd

De Vlaamse overheid wil bedrijven ertoe aanzetten bij het vervoer van hun goederen zo veel mogelijk te kiezen voor de binnenvaart. Ondernemingen die in de buurt van een bevaarbare waterweg zijn gevestigd en interesse hebben in vervoer over water kunnen bij de vaarwegbeheerders terecht voor informatie over de aanleg van een laad- en losgelegenheid.

De aanleg van een kaaimuur kan worden gerealiseerd via een publiek-private samenwerking tussen de vaarwegbeheerder en een bedrijf. Als het bedrijf aan de voorwaarden voldoet, nemen de vaarbeheerders 80 procent van de kosten voor de aanleg van de kaaimuur voor hun rekening. De resterende 20 procent% is voor rekening van de privépartner, die zich er bovendien toe verplicht de voorziening minstens tien jaar uit te baten.

 

Link tussen de oever en het water

‘Kaaimuren zijn de link tussen de oever en het water’, zei minister Weyts. ‘Dankzij kaaimuren wordt binnenvaart mogelijk en krijgen bedrijven de kans om hun transport van de weg te verschuiven naar de waterweg. Ik investeer graag in dit project, dat het positieve alternatief voor de files verder versterkt. In 2014 konden er door die kaaimuren 930.000 vrachtwagenritten over de weg vermeden worden.’

 

Betonfabriek Coeck

Het PPS-systeem bestaat al sinds 1998. De afgelopen zestien jaar zijn er 178 projecten goedgekeurd om een kaaimuur te realiseren. Daarvan zijn er inmiddels honderd afgewerkt.

De honderdste kaaimuur werd gebouwd langs de Rupel bij Betonfabriek Coeck in Niel. Hier worden dagelijks zo’n 500 ton grondstoffen afgeleverd en heel wat afgewerkte producten naar klanten verscheept.

Weyts loste samen met de betrokken kaaimuurhouders honderd ballonnen met kaartjes en daarop de namen van alle kaaimuurbedrijven. Na de feestelijke opening was er een panelgesprek tussen de minister, vaarwegbeheerders van NV De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV en gastheer van Coeck. Ze bespraken de toekomst van de binnenvaart en de expansiemogelijkheden voor watergebonden bedrijven.

 

Kaai Coeck lucht

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.