‘Prominent’ onderzoek voor vergroening binnenvaart

0

Op 1 mei start INEA (Innovation and Networks Executive Agency) met het Europese project PROMINENT. Dit is een meerjarig onderzoeks- en implementatieprogramma voor de binnenvaart. Het programma richt zich op het onderzoeken, testen en introduceren van betaalbare, veilige en groene alternatieve energieconcepten en -technologieën.

Met het project is een subsidiebedrag van 6,3 miljoen euro gemoeid. Een deel van dat geld is afkomstig uit Het project ontvangt subsidie uit Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Commissie.

 

[kader positie=”rechts” breed=”44″]

Projectpartners

De projectcoördinatie is in handen van de STC-Group uit Rotterdam. Daarnaast doen nog zestien partners uit vijf lidstaten mee aan PROMINENT:

Via Donau
Stichting Projecten Binnenvaart
Pro Danube Management
Ecorys Nederland
TÜV Nord Mobilität
Entwicklungszentrum für Schiffstechnik und Transportsysteme
Universitatea di Craiova
TNO
FHOO Forschungs & Entwicklungs GmbH
Panteia
Compania de Navigatie Fuviala Romana Navrom
ADS Propulsion
Wärtsilä Nederland
SGS Nederland
Multitronic
Bundesanstalt für Wasserbau

[/kader]

Innovaties bevorderen

De Europese binnenvaartvloot bestaat uit circa 18.000 schepen en 40.000 werknemers en speelt een belangrijke rol bij het achterlandvervoer. De verwachte bijdrage van de sector aan vergroening van de transportketen en het verminderen van files is groot. Daarom poogt de Europese Commissie al een aantal jaren (technologische) innovaties in de binnenvaart te bevorderen. Dit gebeurde eerder met projecten als PLATINA I en II.

Project PROMINENT loopt tot en met 30 april 2018 en bestaat uit veertien deelprojecten die uitgevoerd worden door projectpartners uit vijf Europese lidstaten. PROMINENT richt zich met name op het realiseren van kostenefficiënte standaardoplossingen die bruikbaar zijn voor minimaal 70 procent van de Europese binnenvaartvloot. Daarmee moeten relatief kostbare innovaties ook beschikbaar komen voor ondernemers die moeite hebben met het verkrijgen van financiering via de bank.

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.