Vijf tips voor een vaartocht in de herfst

0

Aangeboden door The Bag Store

Een boot huren in de herfst? Waarom niet, het is een prachtig jaargetijde om te gaan varen. De mooie herfstkleuren maken de vaarroutes extra mooi. Bovendien is het een stuk rustiger op het water vergeleken met de zomer. Veel bootverhuurders stoppen in november met het verhuren van boten, maar er zijn enkele verhuurders te vinden waarbij het hele jaar boten kan huren. In het najaar zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Lees hieronder welke dat zijn.

Tip 1: check de bedieningstijden van bruggen en sluizen

In de herfst zijn de bedieningstijden van vaarwegbeheerders anders. Het verschilt per regio. Normaliter gaat het winterschema bij de meesten in per 1 november. Om zeker van je zaak te zijn is het raadzaam om de exacte tijden te checken op vaarweginformatie.nl. Het is namelijk niet handig om vast te komen liggen voor een brug of sluis.

Tip 2: kleed je warm aan

Af en toe heb je in de herfst een heerlijke na zomerdag, maar wees ervan bewust dat de watertemperatuur een stuk lager ligt dan in de zomer. Mocht je over boord slaan, dan kan je te maken krijgen met onderkoelingsverschijnselen. Doe daarom altijd een reddingsvest aan. Zelfs wanneer de zon schijnt, want het water is erg koud. Is er iemand overboord geslagen? Geef diegene iets warms te drinken en houd hem uit de wind. Vaar daarna naar de haven die het dichtstbij is. Er is sprake van onderkoeling wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35°C is.

Is het koud? Draag dan verschillende laagjes. Denk aan een combinatie van thermo-ondergoed, een winddicht zeilpak en fleece. Zo weet je zeker dat je warm blijft. Winddichte handschoenen en een muts zijn eveneens handige items, want je gezicht en handen worden snel koud op het water. Denk je dat ze niet nodig zijn? Neem ze toch mee in je tassen, dames, want je weet maar nooit.

Tip 3: hou rekening met minder stabiel weer

In het najaar zijn de weersomstandigheden anders dan in de zomer. Je kan plots te maken krijgen met harde wind of felle regenbuien. Het hoeft nog geen reden te zijn om niet het water op te gaan, maar kijk van tevoren naar de weerberichten. Mocht je overvallen worden door de regen probeer dan om te schuilen onder een brug. Verder komt mist in de herfst veel voor. Met name in de ochtend. Ga niet varen met mist, want zonder zicht is varen erg gevaarlijk.

Tip 4: neem voldoende eten mee

Zorg ervoor dat je voldoende calorieën tot je neemt, want op het water kan je wel wat extra’s gebruiken. Stop zeker niet te weinig in je weekendtas of ted baker tas als je het water opgaat. Natuurlijk kan je ergens een stop maken en een kop soep of chocolademelk bestellen. Echter dat is niet altijd mogelijk. Neem daarom altijd zelf een thermoscan of iets lekkers mee.

Tip 5: zorg voor goede verlichting op de boot

De dagen worden in het najaar steeds korter. Controleer daarom hoe het zit met de verlichting op je boot. Neem ook voldoende brandstof en gas mee.

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.