“De nationale Sleepbootdagen Vianen 2013 zijn een groot succes”, constateerde Anné Middendorp na afloop. De voorzitter van het organisatiecomité en mede-eigenaar van containerschip Traviata vervolgt: “Dankzij de aanwezigheid van zo’n 180 prachtige schepen, de belangeloze inzet van tal van binnenschippers, diverse bedrijven en organisaties en al onze vrijwilligers hebben de bezoekers kunnen genieten van dit bijzondere evenement.”
(foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)
In vier dagen bezochten 85.000 mensen het maritieme evenement. “Donderdag was het, mede dankzij het mooie weer, extreem druk”, meldt de organisatie. Vrijdag en zaterdagochtend waren er als gevolg van het regenachtige weer minder bezoekers maar zaterdagmiddag was het weer druk en ook zondag mochten de organisatoren niet klagen over belangstelling.
Publiektrekkers
Een van de grote publiekstrekkers is steevast de verkiezing van Motorsleepboot en Opduwer van het jaar. De David is de Motorsleepboot van 2013. De eigenaar van de Ouwe Vos mag zijn schip de Opduwer van 2013 noemen.
De Sleepbootdagen bieden de trotse bezitters van sleep- en duwboten – in veel gevallen voormalig of nog steeds actieve binnenschippers – jaarlijks de mogelijkheid hun bezit te tonen aan de liefhebbers die vier dagen lang Vianen bezoeken. Daarnaast is het evenement een prima gelegenheid voor de eigenaren om elkaar weer eens te zien.
“Het is een evenement dat echt leeft”, vertelt Middendorp. “Je wilt er gewoon bij zijn”, stelt Piet van Zoest, kapitein op de Lekstroom 1 van Lekstroom Transport. “Toen ik zes jaar geleden werd gevraagd om mee te werken aan de voorbereidingen heb ik gelijk ‘ja’ gezegd. Maar wel onder voorwaarde dat ik en mijn zoon Martijn, met wie ik alweer tien jaar samenwerk, er ook de hele tijd bij zouden blijven.”
Nautisch spektakel
Behalve de oude motorsleepboten en duwboten waren ook de Lekstroom en schepen van Rijkswaterstaat, het Korps Landelijke Politiediensten en de Koninklijke Marine naar Vianen gekomen. “Het is één groot nautisch spektakel”, vertelt burgemeester Wim Groeneweg. “De hele stad kijkt er naar uit en bijna iedereen is er op een of andere manier bij betrokken.”
Burgemeester Groeneweg verrichtte deopening door de kraan van de Progress twee duwbootjes uit de beunbak in het water te hijsen.
Dit jaar verrichtte de burgemeester de openingshandeling op een wel heel bijzondere wijze. “Ik heb met de kraan van het motorbeunkraanschip Progress twee duwbootjes uit de beunbak in het water gezet. Daar heb ik best een tijdje op geoefend en ik ben blij en trots dat het allemaal goed is gegaan.”
Sleepbootfan
De Progress is eigendom van Duw- en Sleepvaartbedrijf De Waardt. Annette de Waardt en haar echtgenoot Theo zijn al jaren betrokken bij het evenement. “Vorig jaar bijvoorbeeld hebben wij een aantal opduwertjes in Utrecht opgepakt, in het ruim gezet over het IJsselmeer gevaren en in Zwartsluis weer uitgeladen. En dit jaar helpen wij bij de opening.”
Het is, zo stelt De Waardt, een familievirus. “Mijn schoonvader is eigenaar van sleepboot de Spes. Hij bracht zijn liefde over op Theo. Onze hele familie is sleepbootfan.”
Virus
Ook Christiaan Huizing is besmet met het virus. “Samen met mijn vrouw heb ik de duwboot Saluté. Voor ons is het liefde en werk. Wij zijn nog dagelijks actief. Het is onze boterham. Wij duwen en slepen alles wat je maar kan bedenken. In onze branche zit je niet veel stil.”
Huizing is een bij de branche betrokken schipper en is begaan met het verenigingsleven van Vereniging de Binnenvaart en Vereniging de Motorsleepboot. “Vandaar dat Ad Schroot, walkapitein bij containerbedrijf Danser en voorzitter van Vereniging de Binnenvaart, ons benaderde om te vragen of wij, samen met de Morra, de lashbak van de vereniging van Dordrecht naar Vianen wilden brengen.”
De lashbak vormt, samen met de historische duwboot René Siegfried, het Nederlandse Binnenvaartmuseum. “Een deel van het museum, onder meer de historie van het lash-vervoer, was nu te zien in Vianen”, vertelt Ad Schroot. “Het initiatief werd door de bezoekers gewaardeerd. Het museumschip trok een dikke 6.000 belangstellenden.”
Hulp
Anné Middendorp is blij met de belangeloze inzet van de binnenschippers. “Om eerlijk te zijn is zo’n evenement niet mogelijk zonder hun hulp. Tot anderhalve maand geleden stond het hele gebeuren nog op losse schroeven. Want je hebt om dit mogelijk te maken gewoonweg zo’n 100.000 euro nodig. Dat kan zijn in geld of in hulp. En in deze tijd kunnen mensen dat geld niet missen. Gelukkig hebben heel veel schippers gezegd: ‘Wij regelen het wel.’ En dit evenement is daarvan het resultaat.”
In 2014 worden de Nationale Sleepbootdagen gehouden in Zwartsluis. Informatie over de edities 2013 en 2014 is te vinden op www.nationalesleepbootdagen.nl.