Versterking Lekdijk begint

0

Staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) heeft vanochtend het startsein gegeven voor versterking van de Lekdijk tussen Bergambacht en Schoonhoven. Hij deed dat samen met dijkgraaf Oosters van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en met de burgemeesters van Schoonhoven en Bergambacht. De bijna 6 kilometer lange rivierdijk moet in 2015 weer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen.

Hoogwaterbeschermingsprogramma
De bijna zes kilometer lange Lekdijk is één van de 92 plekken waar in Nederland gewerkt wordt of gaat worden in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Voor de toekomst wil de staatssecretaris dit programma op een nieuwe leest schoeien, zo maakte hij in zijn speech duidelijk. De toetsing van dijken en duinen zal dan om de twaalf jaar plaatsvinden. En de noodzakelijke versterking van duinen en dijken zal niet langer alleen door het rijk worden gefinancierd, maar waterschappen zullen ook een steentje moeten bijdragen. Daarmee geeft Atsma invulling aan enkele aanbevelingen die de Commissie Ten Heuvelhof eind 2010 heeft gedaan.

3 miljard euro 
Atsma “Deze dijkversterking onderstreept het belang dat wij hechten aan waterveiligheid voor deze en toekomstige generaties. Om te zorgen dat in heel Nederland de dijken en duinen in 2015 weer voldoen aan de veiligheidsnormen is 3 miljard euro nodig."  
"Hier voor de Lekdijk investeren we nu 100 miljoen euro. Het zorgt ervoor dat de mensen in de Krimpenerwaard zich ook voor de toekomst veilig weten tegen het water. Ondanks dat de financiële middelen schaars zijn, zullen we moeten blijven investeren in de noodzakelijke verbeteringen van onze dijken en duinen. Dat vraagt om een andere manier van werken: doelmatiger, nuchterder en met minder bestuurlijke drukte”, aldus Atsma.

Het dijkversterkingsproject Bergambacht-Ammerstol-Schoonhoven behelst een stuk dijk dat binnen de grenzen van twee verschillende gemeenten ligt. Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard voert deze dijkversterking uit.
De versterking van de rivierdijk wordt gefinancierd uit het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In dit programma werkt het rijk nauw samen met de waterschappen om op 92 plekken in Nederland afgekeurde waterkeringen op "een sobere, doelmatige en robuuste wijze" te versterken. 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.