Verontreiniging Rijn en Waal al beduidend minder

0

De omvang van de verontreiniging door gasolie op de Rijn en de Waal is afgenomen. Rijkswaterstaat heeft dat dinsdagochtend 15 september geconstateerd na een inspectievlucht met een vliegtuig. De grootste verontreinigingen beperken zich tot kribvakken tussen de plek van het ongeluk in Duitsland en Millingen aan de Rijn. Bij Millingen aan de Rijn zijn de verontreinigingen beduidend verminderd; mede door de opruimwerkzaamheden van Rijkswaterstaat. Stroomafwaarts zijn af en toe nog enkele olieflarden te zien.

Rijkswaterstaat gaat voorlopig door met schoonmaakwerkzaamheden. Er is gisteren olieabsorberend materiaal in kribvakken bij Millingen aan de Rijn gelegd. Dit materiaal blijft liggen of wordt vandaag (indien nodig) vervangen. Daarnaast gaat Rijkswaterstaat kijken of zand van stranden schoongemaakt moet en kan worden. Ook heeft Rijkswaterstaat haar Duitse collega’s hulp aangeboden bij het opruimen van de verontreinigingen op de Duitse Rijnoever.

Opruimen is moeilijk
In de nacht van zondag 13 op maandag 14 september heeft bij Spijk (Nederland) in het Duitse gedeelte van de Rijn een aanvaring plaatsgevonden. Als gevolg van dit ongeluk is ongeveer 30.000 liter gasolie de Rijn ingestroomd. Dat zorgde vanaf de grens voor verontreiniging aan de linkeroever van de Rijn en Waal.
De gasolie was voor een groot deel in de kribvakken tussen de plaats van ongeluk en Millingen aan de Rijn. Ook was een groot deel van de olie bij Millingen aan de Rijn aangespoeld. Op de rechter rivieroever trof Rijkswaterstaat geen olieverontreinigingen aan. Door de sterke stroming op de Waal was en is het niet mogelijk om de olie af te vangen. De olie moet door verdamping verdwijnen of naar de bodem bezinken. Alleen op plekken waar het water relatief rustig is (tussen de kribben), is het mogelijk om met absorberend materiaal olie op te vangen.

Havens Nijmegen weer open
Rijkswaterstaat heeft gisteren preventief oliebooms gelegd voor de ingangen van de havens bij Nijmegen. Deze moesten olie tegenhouden. Omdat het gevaar op verontreiniging verminderd is, zijn deze in overleg met de havenmeester vandaag verwijderd.

Lees ook ‘Rijkswaterstaat stopt schoonmaak kribvakken’.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.