Verladers zien stremming Rijn met lede ogen toe

0

EVO maakt zich zorgen om de stremming op de Rijn. De donderdagochtend gezonken tanker Waldhof bij de Lorelei blokkeert de vaart van inmiddels al meer dan 200 schepen. "Dit betekent dat de goederenstroom daar volledig tot stilstand is gekomen. Daar komt nog dat twee van de drijvende bokken die onderweg zijn vanuit Nederland ook stilliggen omdat zij door het hoge water niet onder de bruggen door kunnen bij Duisburg. Deze drijvende bokken worden op zijn vroegst midden komende week bij het gezonken schip verwacht." Aldus de verladerorganisatie. 

"Bovendien valt de blokkade ook nog eens samen met een hoogwatergolf, die afgelopen nacht het hoogste punt heeft bereikt. Het waterpeil is dusdanig hoog dat alleen daardoor de scheepvaart ook al is stilgelegd. De verwachting is dat dinsdag het water zover gezakt zal zijn dat het scheepvaartverbod vanwege hoogwater weer wordt opgeheven." 
Bij St. Goarshausen zal het langer duren. Daar zal het WSA Bingen eerst bij daglicht met een paar stroomopwaarts varende schepen testen of het verantwoord is langs het gezonken schip te varen. Reden hiervoor is dat de vaarwegbeheerder geen enkel risico wil lopen dat de positie van het nu aan een ponton verankerd schip gevaar loopt. Vrijdag is stroomafwaarts in het water namelijk een geringe lekkage van zwavelzuur gemeten. Als dan de drijvende bokken zijn gearriveerd, volgt nog een uitermate gevaarlijke en lastige berging van het met 2400 ton zwavelzuur geladen 105 meter lange schip.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.