Vaarwegprojecten overleven bezuiniging

0

Alle vaarwegprojecten zijn in de begroting voor 2014 behouden. Ze worden niet het slachtoffer van de extra bezuinigingen die het kabinet-Rutte doorvoert. Dat werd duidelijk bij de presentatie van de Miljoenennota op 17 september. Een aantal van de projecten wordt, zoals al werd verwacht, later uitgevoerd dan eerst de bedoeling was. Het Centraal Overleg Vaarwegen maakt zich zorgen over “onvoldoende ruimte voor investeringen in nieuwe projecten en de vervangingsinvesteringen op termijn”.

Kwaliteitsverlies
“De onderhoudsbudgetten blijven, zoals beloofd, in stand, maar versoberingen kunnen tot kwaliteitsverlies leiden”, staat in de reactie van het COV te lezen. Dat kan bijvoorbeeld tot uiting komen in de vermindering van remmingwerken, steigers en afloopbruggen.

Bij de vervangingsinvesteringen vallen gaten in de meerjarenbegroting, terwijl minister Schultz van Haegen er in de toelichting melding van maakt dat de problematiek van de vervanging toeneemt. “Niet positief is voorts dat aan RWS in 2014 geen prijscompensatie wordt verstrekt. Een verborgen bezuiniging”, concludeert het COV. Daarin zijn Koninklijke Schuttevaer, de EVO en de Vereniging van Waterbouwers verenigd.

Betrouwbaarheid
“Versoberingen zoals deze nu door Rijkswaterstaat worden uitgewerkt werken veel negatiever uit op de binnenvaart dan in de toelichting op de begroting wordt verondersteld. Het Centraal Overleg Vaarwegen maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de versoberingen op de betrouwbaarheid van het vaarwegennetwerk (te groot risico op wachttijden en vertragingen bij sluizen), alsmede de veiligheid en de sociale netwerkfunctie van infrastructuur (verwijderen remmingwerken en loopbruggen bij steigers).” Hierover zal het COV binnenkort met minister Schultz om de tafel gaan.

Sluis Eefde
“Positief noemt het COV de aankondiging van de aanbesteding van de tweede sluis in Eefde in 2014 en de voorgenomen start van de bouw in 2016. “Met waardering neemt het COV kennis van het besluit van de minister om zeventien nieuwe ligplaatsen te realiseren in een overnachtingshaven op de Boven-IJssel.”
In 2014 wordt ook begonnen met het verbeteren van de invaart van de overnachtingshaven Haaften. Per 1 januari 2014 gaat het beheer van de vaarweg Lemmer-Delfzijl over van de provincie naar het rijk.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.