- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVaarplezier start praktijkopleiding voor rondvaartschippers

Vaarplezier start praktijkopleiding voor rondvaartschippers

- Advertentie -

Delen

Vaarplezier start binnenkort in Amsterdam met een opleiding voor het Praktijkdiploma Rondvaartschipper Beperkt Vaargebied. Met vaarlessen (zonder en mét gasten aan boord) worden de rondvaartschippers in spé voorbereid op het vak dat rondvaartschipper is.

 Het CBR heeft in de afgelopen periode een praktijkopleiding voor rondvaartschippers ontwikkeld. Vaarplezier heeft afgelopen winter de CBR-certificering voor het geven van deze opleiding in de wacht gesleept.

Cursisten kunnen met negentig vaardagen op zak de opleiding volgen. Die duurt daarna ook negentig vaardagen. De lessen zijn in de avonduren en weekenden. De rederij waar de cursist gaat varen betaalt de kosten voor de opleiding; de tokomstige orndvaartschipper investeert zijn/haar tijd.

Leermeesters

Vaarplezier is naast zijn opleiding voor rondvaartschippers ook bekend als nautische opleider voor onder andere Klein Vaarbewijs 1 en 2. Dat doet zij voor zowel particulieren alsook voor professionele gebruikers. Nu heeft het bedrijf uit Hilversum de nieuwe rondvaartopleiding ontwikkeld in samenwerking met Stromma Nederland.

De rondvaartschippers in spé volgen 45 lesdagen bij Vaarplezier en 45 praktijklesdagen bij leermeesters van de eigen rederij, zoals Stromma Nederland. Tijdens de vaarlessen worden manoeuvreren, vaarregels, verkeersborden, veiligheid en techniek behandeld. Tijdens de dagen bij de leermeesters van de rederij worden alle rederij-eigen zaken aangeleerd: gastheerschap, ticketcontrole, routes door de stad, catering, aansturing van hosts en alles wat daar bij komt kijken.

Praktische invulling

Ronald Zweerman van Vaarplezier: “Ik ben al tien jaar leermeester op rondvaartschepen in Amsterdam en er was behoefte aan een opleiding met gedegen theoretische ondersteuning én praktische invulling. Met name de praktische invulling is belangrijk, met vaarles op een rondvaartboot van het Amsterdamse grachtentype, waarbij vaarregels, verkeersborden en veiligheid een belangrijke rol spelen. Daar zijn wij uniek in.”

“Door de combinatie van lesdagen zonder gasten aan boord en daarnaast meedraaien met ervaren leermeesters worden de cursisten perfect opgeleid. Daardoor hebben we er straks zeer capabele collega’s bij.”

Stromma Nederland

Stromma Nederland (Canal Tours Amsterdam, Canal Tours Utrecht, Hop on-Hop off, Amsterdam Excursions en Amsterdam Pass) is vanaf de start nauw betrokken geweest bij de opleiding tot rondvaartschipper zoals die tot op heden werd gegeven. Inmiddels heeft de negende lichting een diploma ontvangen. Nu gaat Vaarplezier van start met een nieuwe opleiding tot rondvaartschipper, waarbij de nadruk nog meer op de praktijk wordt gelegd.

Peter Duwel, CEO van Stromma Nederland zegt: “We zijn verheugd dat het praktijkgedeelte een centrale rol krijgt in deze nieuwe opleiding. Door onze handen ineen te slaan met Vaarplezier, brengen wij theorie en praktijk samen om de toekomstige gastheren van de grachten op te leiden.”

foto: Stromma Nederland

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

1 reactie

  1. Een cruise (rondvaart) bedrijf dat vaarbewijzen gaat verstrekken, ipv CBR. Normaliter wordt er een groot vaarbewijs geëist om met passagiers te mogen varen! Wordt dit `privaat`vaarbewijs gelijkgesteld met het groot vaarbewijs, zodat deze `grachtenschippers`in spé, met binnenvaartschepen de `baren op kunnen gaan zoeken`, iets wat toch iets anders is dan het spelevaren in de grachten!

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -