CvO toch niet nodig bij slepen van kleine schepen

3

Het Certificaat van Onderzoek (CvO) is toch níét verplicht voor kleine sleep- en duwboten die als pleziervaartuig worden gebruikt. Ook niet als ze een ander klein vaartuig slepen of duwen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een ‘weeffout’ in het betreffende artikel, 6.c, van het Binnenvaartbesluit gewijzigd. Daarmee is de fout opgelost.

Naar aanleiding van klachten en opmerkingen is artikel 6 van het Binnenvaartbesluit aangepast en is de vrijstellingsmogelijkheid van de minister voor sleepboten, duwboten en sleepduwboten die als pleziervaartuig worden gebruikt, vervallen. Het was in de oorspronkelijke wettekst namelijk voor al die vaartuigen verplicht bij slepen of duwen een Certificaat van Onderzoek te hebben. Ten onrechte.

Fout hersteld

Dat is nu hersteld – en dus is de vrijstellingsmogelijkheid ook niet meer nodig. Met de wijziging van het artikel is de tekst van het besluit in overeenstemming met die van de Europese richtlijn 2016/1629. Uit artikel 2 daarvan (eerste lid, onderdeel c) volgt dat sleep- en duwboten slechts certificaatplichtig zijn indien zij zijn bestemd om andere certificaatplichtige schepen te slepen.

Zo’n verplicht CvO geldt voor schepen met een lengte vanaf 20 meter of schepen waarvan het volume (lengte x breedte x diepgang van het vaartuig) 100 kubieke meter of meer bedraagt. Kleinere schepen mogen dus straks ook nog zonder CvO worden gesleept en geduwd.

tekst en foto: Evert Bruinekool

3 reacties

  1. In de nieuwe regels wordt gesproken over binnenschepen en drijvende werktuigen. Maar dat betekent dat een schip die een woonark langer dan 20 meter sleept dat dan wel mag?

    Wellicht de oplossing voor die historische schepen die geen CvO hebben. Koop een opduwer of sleepboot en je kan toch varen zonder groot vaarbewijs en zonder CvO.

  2. Herstel: Iets te snel gereageerd. De definitie sleepboot in artikel 1 blijft staan. Consequentie alle andere bepalingen voor sleepboot blijven van toepassing. Dus wel groot vaarbewijs, maar dus geen CvO.
    Ook de ontheffing sleephaak blijft voor wat betreft de vaarbewijsplicht gewoon bestaan.

    Mij is een raadsel waarom de definitie in artikel 1 niet gelijk is aangepast.

  3. @ Jaap van Goor, Ontheffing sleephaak bestaat niet meer, nu slepers groter als 20 m of 100Cuub bakmeting een CVO hebben (pleziervaart) daarbij hoef je geen ontheffing sleephaak meer voor kleine schepen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.