- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTweede Kamer wil bredere sluis Kornwerderzand

Tweede Kamer wil bredere sluis Kornwerderzand

- Advertentie -

Delen

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van de ChristenUnie en het CDA om al te werken aan een ‘realisatiebesluit’ over verbreding van de sluis bij Kornwerderzand. Die positieve beslissing zou dan in 2019 moeten worden genomen.

De motie is ingediend door ChristenUnie, CDA, D66, VVD, SP, PvdA en SGP. Daarmee heeft het voorstel voor de Lorentzsluis in de Afsluitdijk een meerderheid in de Tweede Kamer.

De motie roept minister Van Nieuwenhuizen op om het voortouw te nemen om de mogelijkheden in beeld te brengen om de financiering rond te krijgen. Dat zou ze moeten doen in samenwerking met de regio.

 

Investeren

Op 25 september kreeg minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een bidbook van Drenthe, Flevoland, Friesland en Overijssel en het maritieme bedrijfsleven in die provincies. Daarmee gaven zij de noodzaak van verbreding van de sluis bij Kornwerderzand aan.

Bedrijven en overheden rond het IJsselmeer willen honderden miljoenen investeren in havens en nautische bedrijvigheid. Om deze investeringen los te maken moet de sluis bij Kornwerderzand worden verbreed. Hiermee krijgen grotere schepen toegang tot het IJsselmeer.

 

Spoed

De verbreding van de sluis is van belang voor de economie en werkgelegenheid in de hele IJsselmeerregio. “Waar eerder dit jaar in Den Haag nog het beeld leefde dat vooral Friesland er belang bij heeft, is nu wel duidelijk dat verbreding van de sluis ook nodig is voor de economische ontwikkeling in Overijssel en Flevoland”, aldus ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf.

“Bij het ministerie merken we bewegingen in de goede richting, daar zijn echt stappen gezet. Het komende jaar moet het ministerie in overleg met de regio toewerken naar een besluit en het voortouw nemen om op zoek te gaan naar financiering voor de resterende middelen. Ik ben blij dat de we als Kamer om spoed hebben gevraagd. Het is van belang dat deze verbreding niet lang meer gaat duren.”

foto: Pudding4Brains

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -