- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsAntwerpse award voor waterstofschip

Antwerpse award voor waterstofschip

- Advertentie -

Delen

De tweede Sustainability Award van de haven van Antwerpen gaat naar de scheepvaartgroep Compagnie Maritime Belge (CMB). De reden is de Hydroville-shuttle, een passagiersvaartuig dat wordt aangedreven door waterstof.

Met de prijs willen de drie organisatoren, het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka, duurzame initiatieven door havengebruikers extra onder de aandacht brengen en bedrijven stimuleren om duurzaam te ondernemen.

Samen met de puntentelling van de jury bepaalde het publiek via een online stemming dat de tweede Sustainability Award naar CMB gaat. Die is daarmee de opvolger van Ecluse, de winnaar van de eerste editie twee jaar geleden. Dat bedrijf bouwt een stoomnetwerk dat stoom levert aan de omliggende havenbedrijven voor de verwarming van hun gebouwen.

 

Hydroville

De Antwerpse scheepvaartgroep krijgt de award voor de Hydroville-shuttle, een eerste passagiersvaartuig dat wordt aangedreven door waterstof. Het gaat om een proefproject dat als test dient om waterstoftechnologie op grote schaal toe te passen en zo te kunnen bijdragen aan een duurzamer woon-werkverkeer.

De jury oordeelde dat “CMB met dit beloftevolle en toekomstgerichte project een pioniersrol opneemt en dat dit drempelverlagend initiatief als katalysator kan werken voor andere spelers in de markt”. Ook de innovatieve uitstraling naar het buitenland, met waterstof als dé energiebron van de toekomst, werd onderstreept.

CMB wordt nu, als tweede winnaar van de Port of Antwerp Sustainability Award, met een speciaal ontworpen steen naast Ecluse opgenomen in de Walk of Sustainability aan de voet van het Havenhuis.

 

Tastbare resultaten

Jacques Vandermeiren, CEO van Havenbedrijf Antwerpen zei bij de uitreiking: “Samen met de havengemeenschap bouwen we aan een duurzame haven. Het is dankzij deze gezamenlijke inzet dat we tastbare resultaten boeken in de transitie van de haven.”

“En de inzendingen voor deze award maken het overduidelijk: er bestaat een schat aan inspirerende duurzaamheidscases in de haven die andere bedrijven kunnen inspireren. Ik ben bijzonder fier dat ik vandaag deze award aan CMB mag uitreiken. Een prachtig voorbeeld van hoe een commercieel gedreven project een hoge duurzaamheidswinst kan realiseren.”

 

Koolstofarm

“We zijn bijzonder verheugd en fier met de Port of Antwerp Sustainability Award”, reageerde Alexander Saverys, CEO van Compagnie Maritime Belge. “Met onze investeringen in nieuwe en duurzame technologieën, zoals de Hydroville, willen we ons bedrijf en de Antwerpse maritieme cluster klaarstomen voor een boeiende toekomst.”

“Vanuit Antwerpen, het kloppend hart van maritiem Europa, wil CMB verder zijn stempel drukken op de internationale scheepvaart met innovatieve scheepsdesigns en de ontwikkeling van koolstofarme energiebronnen.

 

 

Award voor duurzame initiatieven

De haven van Antwerpen wil alle bedrijven die actief zijn in de haven, aanmoedigen om effectief bij te dragen aan een transitie naar een duurzamere haven. Daarom reiken het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en Alfaport Voka tweejaarlijks een Sustainability Award uit. Deze award bekroont een project dat bijdraagt aan deze transitie en lokale invulling geeft aan de Sustainable Development Goals die in 2015 door de Verenigde Naties werden gelanceerd.

Op de open oproep tot kandidaatstelling voor de Award, die voor de zomer werd gelanceerd, reageerden in totaal zestien bedrijven en organisaties actief binnen het Antwerpse havengebied. De vakjury, onder leiding van havenschepen Marc Van Peel, selecteerde daaruit drie genomineerden waarbij de nadruk lag op creatieve, participatieve en innovatieve oplossingen.

Naast de uiteindelijke winnaar CMB waren Ashland Specialities Belgium en BASF Antwerpen genomineerd. Ashland Specilalities hergebruikt regenwater en BASF Antwerpen investeerde in een nieuwe installatie voor aniline- en energierecuperatie.

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -