- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsTransafe: eerste ADN-cursus in Antwerpen

Transafe: eerste ADN-cursus in Antwerpen

- Advertentie -

Delen

Kennisoverdracht, enthousiasme en gebak. Dát waren de ingrediënten van de allereerste ADN-cursus van Transafe op Belgische bodem. Maar er is meer. Binnenkort wordt ook een state-of-the-art maritiem trainingscentrum operationeel met maar liefst 59 simulatoren.

In Antwerpen ging eind augustus de allereerste ADN-training van start met vijf cursisten. In een prima sfeer werd door de mannen hard gewerkt. En met resultaat. De deelnemers haalden voor de herhalingscursus stuk voor stuk de eindstreep.

Hoog slagingspercentage

Het slagingspercentage bij de Transafe Academy is hoog. Volgens Bart Vervaart, veiligheidsadviseur en trainer, ligt dat “wel boven de 90 procent”. Dat resultaat krijgen de mannen niet cadeau. “Daar moeten de deelnemers wel wat voor doen”, vult managing director Cristiaan Heuvelman aan.

“Je kunt zeker zakken. Maar wij gebruiken een onderscheidende formule. Wij werken heel bewust met kleine groepen en met ervaren en praktijkgerichte trainers. Persoonlijke begeleiding staat daarbij hoog in het vaandel. Mensen ervaren die zaken ook echt als meerwaarde. Dat zijn de sleutels voor het hoge slagingspercentage en daarmee tegelijk het onderscheidende element.’

 

Toenemende vraag

De basis van Transafe is te vinden in Hendrik-Ido-Ambacht. Vorig jaar volgden meer dan 500 deelnemers een cursus of training via de Transafe Academy. Een aantal dat in 2017 naar verwachting overschreden gaat worden.

En juist vanwege die grote vraag opereert Transafe sinds mei dit jaar ook vanuit het hart van het Antwerpse havengebied. In een goed geoutilleerd gebouw, tussen het tweede en derde havendok, levert de opleider trainingen aan Belgische klanten. Lokale roerganger Thijs Goedeme is daarbinnen verantwoordelijk voor Quality, Health, Safety, Security, Environment (QHSSE). Hij zorgde ook voor erkenning door de Belgische overheid.

Klanten worden vanuit de Vosseschijnstraat bediend als het gaat om het ontzorgen, supporten en continu verbeteren van processen gerelateerd aan veiligheid, gezondheid, welzijn, milieu, kwaliteit en beveiliging.

 

LNG-cursus

Transafe biedt een scala aan opleidingen voor de binnenvaart, offshore en terminalpersoneel. Heuvelman: “Wij zorgen voor goede lesruimte met de benodigde faciliteiten en steken veel tijd in kwalitatief en actueel cursusmateriaal. Voor schepen met LNG aangedreven motoren, ontwikkelden wij de LNG-cursus. Als  veiligheidsadviseur kennen wij die branche ook heel goed. Dat is belangrijk.”

Voor de binnenvaart verzorgt Transafe ADN-trainingen, voor het spoor RID-trainingen en voor het wegtransport ADR-trainingen. Als er vraag is naar knowhow omtrent vervoer van gevaarlijke stoffen voor zeevaart en luchttransport, verzorgt de opleider deze trajecten ook. “Daar hebben wij mensen voor in huis. Net als voor incidentmanagement, audits, opfriscursussen en diverse andere veiligheidstrainingen. Onze trainers komen uit alle sectoren en weten waar zij over praten. Cursisten merken dat ook.”

 

Simwave

Een ander interessant nieuwtje uit de kombuis van Transafe is de bouw van een spraakmakend maritiem simulatiecentrum. Het nieuwe bedrijf Simwave werkt hard om dat in Barendrecht (onder de rook van Rotterdam) te realiseren. Het centrum beslaat straks een vloeroppervlakte van maar liefst 5.000 m2.

Heuvelman: “In het gebouw komen zogenoemde full mission simulatoren. Er is een complete scheepsbrug nagebouwd, één op één, die wordt ondersteund door 360-gradenprojectie. Verder zijn er machinekamersimulatoren die in een volledige nagebouwde machinekamer staan opgesteld, verdeeld over twee verdiepingen van het gebouw.”

Ook komen er simulatoren voor sleepboten, cruise- en binnenvaartschepen. Voor navigatie, communicatie en emergency respons operations voor het vervoer van chemicaliën, LNG en olieproducten beschikt Simwave, en daarmee Transafe, straks ook over de nodige simulatoren. “Al met al wordt het een unieke trainingsfaciliteit.” Naar verwachting gaat dit trainingscentrum half november van start.
 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -