- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekTeslabootjes

Teslabootjes

- Advertentie -

Delen

In deze digitale tijd lucht het op als mensen nog ouderwets fouten maken. Kleine vergissinkjes in de communicatie, waardoor je oeverloos kan gaan discussiëren over wat er nou oorspronkelijk werd bedoeld. Ook professionals doen daar van harte aan mee. Radio 1 vorige week: in augustus komt de ‘Tesla onder de binnenschepen’ in de vaart, een elektrisch schip van wel 52 meter lengte en 6,7 meter breedte.

Hoe komen ze daarbij? De verwijzing naar Tesla deed al vermoeden dat ze het Vlaamse Dagblad De Tijd als bron hadden ge­bruikt, want dat had daags ervoor een artikel ‘Nederland bouwt de Tesla van de binnenvaart’. Een informatief verhaal over de twee projecten waarmee het tamelijk onbekende binnenvaartbedrijf Port-Liner de markt opport. Die twee projecten werden in het artikel een tikkeltje door elkaar gehusseld en de nieuwsredactie van Radio 1 reduceerde vervolgens de Teslaschepen tot die nogal beperkte afmetingen.

Dat zijn de afmetingen van diesel­elektrische binnenschepen die tussen de Antwerpse haven en het Brabant­se Budel (nabij Weert) een lijndienst moeten vormen, waarvoor de Antwerpse haven 200.000 euro subsidie geeft. Deze schepen van Port-Liner meten inderdaad 52 bij 6,70 meter.

Port-Liner heeft nóg een project; het bouwt zes schepen van 110 meter, twee van 11,45 breed en vier zullen 14,20 meter breed zijn. Een wereldprimeur, want nooit eerder voeren er schepen van deze omvang volledig elektrisch, dus zonder enig gebruik van fossiele brandstoffen. Niet voor niets heeft de Europese Commissie de bouw ervan gehonoreerd met een subsidie van 6,8 miljoen euro.

Het bedrijf Port-Liner begint een beetje de Vliegende Hollander in de binnenvaart te worden. Een spook­schip waarover iedereen wel wat te vertellen heeft, maar niemand weet precies wat het is (al denken ze van wel). De Binnenvaartkrant komt hier binnenkort uitgebreid op terug.

Maar dan dat Teslalabel. Wat moeten we daarmee?

Waarom wordt die naam aan deze schepen gekoppeld? Omdat Tesla ondanks productieachterstand met z’n elektrische auto’s model staat voor een veelbelovende toekomst. Niet zomaar elektrisch rijden (of varen in dit geval), ook elektriciteit opwekken zonder fossiele brandstoffen. Tesla-CEO Elon Musk heeft in alle beschei­denheid besloten dat hij de wereld gaat redden en omdat hij die aarde ook echt niet groter kan maken, moeten we van hem Mars koloni­seren. En als wij dat niet doen, dan doet hij het zelf. Dat beeld van ‘alles kan en nog veel meer’ hangt aan het labeltje ‘Tesla’. Dat hebben ze bij De Tijd en bij Radio 1 goed begrepen, al kennen ze het verschil niet tussen een kempenaar en een groot Rijn­schip. Ruimtevaart, binnenvaart, wat maakt het uit?

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -