Subsidie voor duurzame visserij

0

Drie Noord-Hollandse visserijprojecten krijgen subsidie uit het Europees Visserijfonds voor Duurzame Ontwikkeling in Visserijgebieden. Samen met cofinanciering van de provincie Noord-Holland wordt bijna 300.000 euro geïnvesteerd in projecten in Noord-Holland Noord.

Het doel van deze subsidieregeling is het behoud van een rendabele visserijsector en het scheppen van nieuwe werkgelegenheid. Projecten die zich richten op modernisering, productvernieuwing, kostprijsverlaging en ‘verbreding’ richting recreatie en toerisme, maken kans op een bijdrage uit dit fonds.

Zeeverse vismarkten
Een goed voorbeeld van ‘verbreding’ richting recreatie en toerisme is de ontwikkeling van drie verse vismarkten in de Kop van Noord-Holland. Texel (Oudeschild), Den Helder en Den Oever hebben subsidie gekregen om gezamenlijk verse vismarkten te ontwikkelen. De ervaringen in Den Oever, waar sinds 2004 de Wieringer vissers samen met de visafslag Den Oever verse vis direct aan de man brengen, worden benut als basis voor verdere professionalisering.

Aquacultuurpark
De aquacultuur is een relatief jonge sector die de afgelopen 25 jaar explosief is gegroeid. Coöperatie Aquacultuur Nederland (CAN) heeft subsidie gekregen om de mogelijkheden te onderzoeken voor realisatie van het eerste Nederlandse Aquacultuurpark: een speciaal bedrijventerrein voor de teelt van vis, schaal- en schelpdieren en van zilte gewassen en algen. Door aquacultuurbedrijven te clusteren kunnen bestaande faciliteiten gezamenlijk worden benut en kunnen de ondernemingen elkaar goed aanvullen.

Handmatige kokkelvisserij
Het Noord-Hollandse bedrijf Providence heeft als hoofdactiviteit het handmatig rapen van kokkels in het Nederlandse Waddengebied. Het heeft subsidie gekregen om te investeren in een nieuwe verwateringinstallatie die op een schip zal worden ingebouwd.
Deze verwateringinstallatie biedt de mogelijkheid om kokkels direct op het schip te verwerken, te spoelen (‘verwateren’) en te verpakken. Hiermee kan een verse, zandvrije en duurzaam gevangen kokkelworden geleverd, waarbij ook direct samengewerkt kan worden met de verse vismarkten.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.