Steun Dordtse raad gevraagd voor ligplaatsen Leefwerf in Wantij

0
Teun Muller, Jos Hubens en Maarten Gombert
Vlnr: Teun Muller (Leefwerf De Biesbosch), Jos Hubens (Binnenvaartmuseum) en Maarten Gombert (Waterbus) bij de nachtsteiger van de Waterbus die gebruikt zou kunnen worden om de ligplaatsen in het Wantij te realiseren.

Leefwerf De Biesbosch en het Binnenvaartmuseum slaan de handen ineen om vijf ligplaatsen in het Wantij te realiseren. Daarmee zou het burgerinitiatief na zeven jaar in zijn geheel afgerond kunnen worden.

Zij vragen daarvoor steun van de Dordtse gemeenteraad. Voorzitter Teun Muller van Leefwerf De Biesbosch zegt: “Tot nu toe heeft de raad ons altijd unaniem gesteund. In september vorig jaar heeft de raad besloten dat wij in het Wantij aan de kade langs de Biesboschhal de vijf ligplaatsen kunnen vinden. Samen met het Binnenvaartmuseum zijn wij erin geslaagd een indeling te maken waarin dat past. Ons voorstel ligt nu bij de gemeenteraad.”

Historische schepen

Jos Hubens van het Binnenvaartmuseum vult aan: “Als museum hebben we vele scheepsmodellen, maar het is van belang dat ook de historische schepen die van belang zijn geweest voor de binnenvaart en scheepsbouw behouden blijven. Met deze ligplaatsen is er ruimte voor een sleepboot, sleepschip en een opleidingsschip.”

Er dient zich nu een unieke buitenkans aan volgens de betrokkenen: vanaf 2022 is er een andere exploitant van de Waterbus in de regio. Dat betekent dat de afmeervoorzieningen van de Waterbus verkocht zullen worden. Maarten Gombert van Waterbus zegt daarover: “Hoewel wij het erg jammer vinden dat we niet de volgende concessie gegund hebben gekregen, zou het prachtig zijn als onze voorzieningen een tweede leven krijgen in dit binnenvaartcentrum.”

De tijd dringt

De tijd dringt: om de afmeervoorzieningen te kunnen aanschaffen dient de gemeenteraad vóór 16 juli een besluit te nemen. Er moet namelijk een subsidie worden aangevraagd bij de provincie Zuid-Holland om alles op te knappen en alle voorzieningen rondom de ligplaatsen in het Wantij te realiseren.

Teun Muller: “Deze aanvraag wordt nu voor de tweede keer ingediend. Vorig jaar is die helaas afgewezen omdat de gemeente geen uitzicht had wanneer dit gerealiseerd zou kunnen worden. Nu is bekend dat de gemeente dit najaar de kades gaat opknappen. Daarna kunnen wij gelijk de voorzieningen aanleggen nadat we alles met vrijwilligers hebben opgeknapt.”

“Maar het is nu of nooit”, voegt hij eraan toe. “Zo’n buitenkans om goede steigers te kopen, krijgen we nooit meer. 13 juli is de laatste gemeenteraadsvergadering voor het zomerreces. Wij hopen dan eindelijk op groen licht om de Leefwerf in haar geheel te realiseren.”

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.