Op zaterdag 12 en zondag 13 augustus vindt het Maritiem festival plaats in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Liefhebbers van zeemansverhalen en shanty’s kunnen door het hele buitenmuseum genieten van muziek.
Verschillende koren uit binnen- en buitenland zingen dat weekend zeemansliederen uit alle windhoeken. Naast het uitgebreide programma met optredens zijn er verschillende demonstraties en activiteiten. Van een visje eten tot een MSC duurzaam visspel spelen en van demonstraties scheepsknopen maken tot het meevaren op een (onderzoeks)schip.
Meevaren
Het jaarlijks terugkerende Maritiem festival is een vaste waarde in de programmering van het Zuiderzeemuseum. In dit weekeinde komen de leden van de Vereniging Botterbehoud in grote getalen naar de Marker haven in het buitenmuseum. ’s Nachts wordt er gevist en overdag wordt er met museumbezoekers gevaren.
Tijdens een vaartocht over het IJsselmeer leer je van alles over de geschiedenis van de visserij. Bekijk de diverse draaiende scheepsmotoren, er is er ook één met een groot vliegwiel, en luister naar de stoere zeemansverhalen voor jong en oud in het dijkmagazijn.
Deze editie zijn er een aantal nieuwe activiteiten toegevoegd aan het programma. Zo speel je o.a. een MSC duurzaam visspel, wordt er haring gerookt in de hangen en het is mogelijk om een vaartocht te maken op onderzoeksschip Hessel-Snoek. Met dit schip wordt de bodem van het IJsselmeer afgespeurd naar archeologische bodemvondsten met behulp van sonar apparatuur.
Buitenmuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920.
Binnen maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.