Sterke groei Belgische containervaart

0

Nooit eerder werden in België zo veel containers met binnenschepen vervoerd als in 2014. De algemene vervoerscijfers over 2014 daarentegen weerspiegelen het stilvallen van de economische groei. Dat stelt Promotie Binnenvaart Vlaanderen.

De containeroverslag op de binnenvaartterminals bereikte een absoluut record: 559.029 TEU. Dat was 6 procent meer dan in 2013.

Over de periode 1995-2013 is er een stijging van 72 procent van het binnenvaartvervoer en voor dezelfde periode 156 procent meer containervervoer, heeft PBV uitgerekend.

 

Weggevallen staalproductie

Maar in 2014 werd 67.148.453 ton vracht vervoerd per binnenschip, en dat is een daling van 0,8 procent. ‘De globale economische activiteit wordt weerspiegeld in de vervoerseconomie’, aldus PBV. ‘Dat de vervoerde tonnage achteruitloopt is in die context niet verwonderlijk. Een andere factor is het wegvallen van de staalproductie in het Luikse bekken.’

De trajecten die per binnenvaart worden afgelegd, zijn korter geworden. Het aantal gevaren tonkilometer in Vlaanderen nam vorig jaar af met 2,36 procent en beloopt thans 3.893.268.296 ton. Dat er kortere afstanden worden gevaren en het aantal tonkilometer achteruitloopt, verklaart PBV door twee oorzaken het wegvallen op het Albertkanaal van kolen- en ertstrajecten tussen Antwerpen en Luik, en de afname van  transitverkeer.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.