Niets ten nadele van de andere elf grillrestaurants uit de keten, maar Gauchos aan de Maas heeft ontegenzeggelijk het mooiste uitzicht. In elk geval voor mensen die ‘iets met water’ hebben – en dat zijn er heel wat. Jeroen Liefbroer, eigenaar van de vestiging, maakt zelfs melding van “het mooiste terras van Nederland”.
(foto’s Gauchos Nederland)
Dat is dan voornamelijk te danken aan dat uitzicht op de Nieuwe Maas, met hoofdrollen voor de schepen en de Erasmusbrug. Want bij Gauchos aan de Maas, dat onderin het World Port Center op de kop van de Wilhelminapier is gevestigd, zit je eerste rang. Een goede start van een avondje uit voor wie naar een voorstelling gaat in het nabijgelegen Nieuwe Luxor of LantarenVenster. Als je het bij een heerlijk avondzonnetje – het terras heeft tot laat zon – tenminste nog kunt opbrengen dat terras te verlaten.
Buiten zijn circa honderd zitplaatsen. Binnen zijn er nog eens tachtig. “Maar het is meestal of-of; niet en-en”, zegt Jeroen Liefbroer. “Het is afhankelijk van het weer: of iedereen zit binnen, of ze zitten buiten.”
Opmars
Gauchos is nu een franchiseketen. De opmars van de Argentijnse steakhouses begon 36 jaar geleden in Nederland. “In de beginjaren werden vooral de rundvleesspies en de spareribs besteld, maar het niveau werd steeds beter en zo ontwikkelde Gauchos zich tot een kwaliteitsrestaurant voor steaks. Nu komen de meeste gasten voor een echte verse Argentijnse, uitstekende steak. En daarnaast verkopen we heus nog weleens een portie spareribs.”
Jeroen Liefbroer is al jaren een gaucho (de naam komt van de geromantiseerde term voor Zuid-Amerikaanse cowboys). “Ik werkte al bij Gauchos toen deze zaak beschikbaar kwam. Dat was in 2004, drie jaar na de opening. De moedermaatschappij Gauchos Nederland heeft flink moeten pionieren hier op de pier. De horeca had het niet makkelijk die eerste jaren dat dit gebied in ontwikkeling kwam.” Maar in het kielzog van Hotel New York vestigden zich steeds meer restaurants op de pier.
Het is nog steeds pionieren op dit deel van de Kop van Zuid. Onder meer door de hindernissen die de bouwprojecten opwerpen. Bovendien voelt heel de horeca dat de economie door een moeilijke periode gaat.
Maar Jeroen Liefbroer behoort niet tot de klagende types. Hij heeft ook geen reden om ontevreden te zijn. Zijn zaak loopt goed, al staan de marges steeds verder onder druk. Dat komt doordat de kosten toenemen: inkoop, gemeentelijke lasten, enzovoort. Kosten die niet in de prijzen zijn door te berekenen omdat consumenten anders wegblijven.
Beste Argentijns vlees
Gauchos heeft een prima naam. Een van de voornaamste pijlers van het succes is de kwaliteit van het vlees. Dat komt nog steeds van de Argentijnse pampa’s. “Argentinië legt tegenwoordig beperkingen op aan de export van vlees, maar onze keten werkt al jaren met een goede importeur, die daar de juiste wegen weet en het beste vlees kan inkopen.”
De logistiek luister nauw, zo blijkt uit het verhaal van Jeroen Liefbroer: “We serveren geen diepvriesvlees. Het vlees wordt van begin tot eind op 0 graden Celsius gehouden. Zo blijft het vers en is het rijpingsproces optimaal. Het transport duurt circa zes weken. Nog eens twee tot drie weken later is het vlees op zijn lekkerst.”
Oja, Gauchos aan de Maas mag dan een steakrestaurant zijn, voor vegetariërs maken de koks altijd een lekker, vleesloos menu naar wens. “Maar eerlijk is eerlijk: vlees is waar het bij onze gerechten om draait. We zijn nu eenmaal een steakhouse.”
Het vlees kan in verschillende afmetingen (en bijpassende prijzen) worden besteld. Tot een kilo aan toe. Veel Nederlanders gaan op zeker en geven de voorkeur aan een ossenhaas. Die bij Gauchos overigens, op z’n Argentijns, ‘Bife de Lomo’ heet. “Ossenhaas is de meest malse steak en daardoor bij veel mensen favoriet. Maar kenners kiezen liever een entrecote (‘Bife Chorizo’) of een rib-eye (‘Bife Ancho’). Daar zit een beetje vet aan en dat zorgt voor meer smaak”, aldus de horecaondernemer, die zelf een liefhebber van rib-eye is.
Het spreekt voor zich dat ook de wijnen afkomstig zijn uit Argentinië. Onder andere van het bekende huis Norton uit de Mendoza-streek. Het zijn de luxere, reserva-wijnen op hout gelagerd.
Theater
Gauchos aan de Maas is zeven dagen per week geopend. Van maandag tot en met zaterdag vanaf 17.00 uur. Op zondag al vanaf 16.00 uur. De eerste gasten voor het diner komen in de regel al vroeg. Dat heeft er niet alleen mee te maken dat het terras (dat verhoogd ligt, wat een extra goed uitzicht oplevert) om die tijd al volop in de zon baadt. “Het komt ook door het Nieuwe Luxor. Gasten die naar een voorstelling gaan, willen op hun gemak kunnen eten en toch rond half acht richting het theater wandelen.”
Wie niet naar het theater gaan en later arriveren, hoeven zich ook al niet te haasten. De keuken is open tot 23.00 uur.
Gauchos aan de Maas
Holland Amerikakade 900
3072 MC Rotterdam
(010) 484 55 21
[email protected]
www.gauchosaandemaas.nl