SP wil actie tegen varend ontgassen tankvaart

1

Politieke partij SP heeft zo’n vierhonderd tankschepen op de Waal gespot en houdt die nu in de gaten om van hun vaarpatroon af te leiden of de tanks al dan niet illegaal worden ontgast.

Eind juni, begin juli hebben de SP’ers dagenlang op de oever van de Waal bij het Pannerdensch Kanaal gezeten en namen genoteerd van de tankers die de Waal op of af voeren. Twee maanden lang houden de SP’ers bij waar de schepen heen varen met welke lading. “Daaruit kun je ook afleiden of de schepen varend worden ontgast”, aldus Ronald Jansen van de SP in Dagblad De Gelderlander.

Ontgassen van tankschepen in de open lucht is in enkele provincies verboden, maar van handhaving lijkt nog niet veel terecht te komen, aldus de SP dat vindt dat er snel een landelijk verbod moet komen. “Schippers en burgers worden blootgesteld aan giftige stoffen in de lucht”, zegt Jansen. Volgens hem stellen de scheepseigenaren dat er te weinig mogelijkheden zijn om ‘milieuvriendelijk’ te ontgassen. Dat zou volgens hem geen probleem mogen zijn. “Die kunnen snel gerealiseerd worden. Je hebt zelfs drijvende installaties. Als de wil er is, kan er veel geregeld worden.”

SP is van plan bij rederijen die hun schepen ontgassen actie te gaan voeren. ‘Later dit jaar.’ Tijdens de telling langs de Waal werden acht tankers ontgast. Jansen: “We roken een duidelijke benzeenlucht.”

De provincie Gelderland doet metingen op de oevers van de Waal. Daaruit blijkt dat het aantal ontgassingen in Gelderland afneemt.

1 reactie

  1. Dus 8 van de 400 tankers zijn `betrapt, 2 % slechts, maar evengoed 2 % teveel! Is het volgen van schepen via het A.I.S. systeem geen schending van de privacy??
    Wanneer men dan toch deze privacyregels schendt kan men ook de losplaats lokaliseren en de ontvanger hierop aanspreken ipv. de schippers in de media in een kwaad daglicht plaatsen! Het betoog van de ASV hierover, aan de SP gericht maakt blijkbaar geen indruk op de SP! Het is duidelijk dat ontvangers en verladers een veel kortere lijn met `Den Haag`hebben dan de schippers!

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.