EICB, BTB en BVB organiseren samen het eerste Nationaal Binnenvaart Congres. Dat vindt plaats op 3 oktober in Diergaarde Blijdorp. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zal het congres openen. Het ministerie financiert het congres, samen met sponsors (waaronder Havenbedrijf Rotterdam), zodat deelname gratis is. Er worden 300 tot 400 mensen verwacht.

“We hebben met Blijdorp voor een verrassende en inspirerende locatie gekozen, die goed bereikbaar is”, zegt Erwin van der Linden (EICB). Hij vormt samen met Petra Figee (BVB) en Henk van Laar (BTB) het organisatiecomité (zie foto boven).

Het Nationaal Binnenvaart Congres is vooral bedoeld voor binnenvaartondernemers, maar ook aan de binnenvaart gerelateerde bedrijven, toeleveranciers, verladers, logistiek dienstverleners, bevrachters, en vertegenwoordigers van terminals en havens zijn welkom. “Je staat als ondernemer en als sector niet alleen”, legt Figee uit. “Je hebt te maken met de hele logistieke keten.”

‘The Big Five’

Over het waarom van het congres zegt Van Laar: “Er gebeurt zo veel in de wereld en er verandert zo veel in de omgeving van de binnenvaartondernemer… Denk alleen al aan energietransitie, digi­talisering en autonoom varen. Hij staat voor een heleboel keuzes, die bepalend gaan zijn voor zijn bedrijf. We willen hem informatie aanreiken die helpt bij het nemen van beslissingen.”

Vijf terreinen komen op het congres aan bod. Die thema’s zijn The Big Five genoemd, naar de vijf grote diersoorten die je op safari in Afrika en in Blijdorp kunt zien: logistiek, energietransitie, arbeidsmarkt, digitalisering en infrastructuur. EICB, BVB en BTB hebben daar zelf veel kennis over in huis, maar voor de presentaties worden ook externe experts gevraagd, zowel van andere binnenvaart­organisaties als kennispartners van binnen en buiten de branche.

Actueel

Eén onderdeel van het bijna uitgekristalliseerde programma zijn de zogeheten ‘speedmeets’: interactieve sessies in kleine groepjes. “Zo kun je inhoudelijk ingaan op een actueel onderwerp en ontmoet je meteen ook nieuwe mensen. Deskundigen op een bepaald terrein, met wie je gemakkelijk een vervolg­afspraak kunt maken om het te hebben over jouw schip, jouw markt en jouw situatie”, aldus Figee.

“Je kunt niet alles op zo’n dag behandelen en uitleggen. Er speelt écht heel veel”, beseft Van Laar. “Maar we kunnen de ondernemers wel op weg helpen bij de ingrijpende keuzes waar ze de komende jaren voor staan.”

Tussen de presentaties door kunnen bezoekers zich ook nog laten voorlichten op de informatiemarkt met instanties, bedrijven en adviseurs. Die leveren concrete informatie en beantwoorden vragen.

Trots

Het Nationaal Binnenvaart Congres kan de branche ook uitstraling naar buiten toe geven. Van der Linden: “Als je ziet wat de binnenvaart presteert en hoeveel er wordt geïnnoveerd, mogen we daar best trots op zijn. Het is tijd om dat te bekronen met een nationaal congres.”

“Er zijn al veel evenementen en bijeenkomsten, ook van onze drie organisaties, maar nu brengen we alles samen en bieden we de combinatie. Iedereen vindt iets van zijn of haar gading. De dag staat in het teken van ontmoeten, ontdekken en ontwikkelen. Daar worden varende ondernemers beter van én de binnenvaart als geheel ook.”

Kijk voor meer informatie op www.nationaalbinnenvaartcongres.nl.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.