- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSP en PvdA willen markt binnenvaart gezond maken

SP en PvdA willen markt binnenvaart gezond maken

- Advertentie -

Delen

Eind november is er in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over de marktsituatie in de binnenvaart. Lutz Jacobi (PvdA) en Eric Smaling (SP) nemen daartoe het initiatief. Ze willen de markt gezond maken. Dat werd zaterdag 1 oktober duidelijk tijdens de najaarsvergadering van de ASV.

Aanleiding daarvoor is het plan van de ASV om een Europese veilingsysteem voor de spotmarkt in te stellen waar prijzen eerlijk en transparant tot stand komen: Agora. “Ik ben een voorstander van alle plannen die ertoe leiden dat de binnenvaart beter kan functioneren”, zei Lutz Jacobi in een videoboodschap aan de aanwezigen bij de ASV-vergadering. Of dat Agora moet worden of een andere vorm van samenwerking, dat moet het rondetafelgesprek duidelijk maken.

Tijdens de rondetafel in de Tweede Kamer worden onder meer ASV en CBRB gehoord. “We zoeken naar iets dat vraag en aanbod dichter bij elkaar brengt”, zei Eric Smaling, die wél naar Rotterdam was gekomen om de ASV-leden en genodigden toe te spreken. Op basis van de gesprekken in november zullen Jacobi en Smaling een initiatiefnota opstellen met oplossingsvoorstellen. “Die dienen we dan in bij minister Schultz, ondersteund met moties. Zij moet daar dan iets mee doen.”

 

CCR-eisen

Zoals ze ook moet met de eerder dit jaar door Jacobi en Smaling ingediende motie om zich erbij de CCR voor in te zetten dat de nieuwe technische voorschriften voor schepen tot 86 meter alleen gelden bij nieuw-, ver- en ombouw. “Ik kan niet zien of de minister met haar vuist op tafel slaat als ze in Brussel of Straatsburg is”, liet Smaling merken dat hij vermoedt dat Schultz zich bij de Europese Commissie en de CCR onvoldoende inzet voor de branche.

In de begroting van IenM voor 2017 staat dat “de uitvoering van de motie wordt voorbereid”, citeerde de SP’er. “Bij de begrotingsbehandeling zal ik vragen wat dat inhoudt. We moeten hier bovenop blijven zitten.”

 

Verkiezingen

Smaling zei zich te storen aan andere partijen die herhaaldelijk met de mond belijden dat de binnenvaart betere kansen verdient, maar dat niet in daden omzetten. Hij raadde de schippers aan die partijen erop aan te spreken en ervoor te zorgen dat vervoer over water nu in de partijprogramma’s komt te staan voor de verkiezingen in maart volgend jaar. De SP, zo beloofde hij, gaat in elk geval vol inzetten op de binnenvaart. “Alles wat over water kan, moet over het water gaan.”

Hoe de SP dat wil bereiken, gaf Smaling nog niet prijs. Het partijcongres moet het programma ook nog definitief goedkeuren. Een optie zou kunnen zijn dat het wegvervoer tol (“Maut”) moet gaan betalen, zoals in Duitsland en België.

Ook minister Schultz van Haegen maakt haar mooie woorden over de binnenvaart niet waar, aldus Smaling. “Ze zegt een groot hart te hebben voor de binnenvaart, maar ik merk er niets van. Er wordt niet geleverd. Over geld schuiven in het Infrastructuurfonds, van wegprojecten naar waterprojecten, is met de minister niet te praten. Je krijgt als oppositiepartij geen poot aan de grond.”

 

foto: Eric Smaling beantwoordt een vraag van ASV-voorzitter Sunniva Fluitsma.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -