Solarboat als voorloper duurzame scheepvaart

0

Imtech Marine & Offshore tekende onlangs wederom voor het hoofdsponsorschap van Team Solarboat Delft. Vorig jaar namen de studenten al deel aan de worldcup voor solar powered boats, de Frisian Solar Challenge, met Imtech als hoofdsponsor. Momenteel bouwen de studenten aan een nieuwe boot die volledig wordt voortgestuwd op zonne-energie. Met deze speciale solarboat strijden de studenten binnenkort voor de overwinning van de Dutch Open Solarboat Challenge (DOSC).

Momenteel bouwen de studenten aan een nieuwe boot die volledig wordt voortgestuwd op zonne-energie.

Imtech signaleert in de maritieme industrie een trend van alternatieve voorstuwingen. "Van conventionele dieseldirecte voorstuwingen gaan steeds meer schepen over op dieselelektrische voortstuwingen. Bedrijfszekerheid, kostenbesparing (total cost of ownership) en brandstofbesparing spelen hierbij een belangrijke rol. Nieuwe alternatieve energieopwekkers, zoals zonnecellen, kunnen gemakkelijk aan het elektrische systeem worden gekoppeld."
Planet Solar, een recent project waaraan Imtech eerder heeft meegewerkt, is een catamaran met 550 m2 aan zonnecellen. Voldoende cellen om puur op zonne-energie rond de wereld te varen.

Duurzame scheepvaart
Imtech Marine & Offshore ziet zonne-energie als één van de belangrijke technieken die een bijdrage kunnen leveren aan schoner transport over water. Het sponsoren van Imtech Team Solarboat Delft past dan ook in de visie die Imtech heeft op duurzame scheepvaart. Met het sponsoren van het team investeert Imtech in een nieuwe generatie technici. "Bovendien sluit dit goed aan bij het actieve beleid van Imtech op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen."
Managing Director, Kees-Jan Mes licht toe: “Onze strategische Research & Development-agenda is gebaseerd op twee visionaire pijlers: onbemand en zero-emissie. Vandaag de dag zijn groene energieoplossingen belangrijk voor alle spelers in de maritieme industrie. Efficiënte energieoplossingen, opslagmethodes en alternatieve energiebronnen zijn een belangrijke focus in de innovatiestrategie van Imtech Marine.”

Navigatie- en monitoringsysteem
De DOSC wordt gehouden van 29 juni tot 2 juli 2011 en is een meerdaagse zonnebootrace om het Open Nederlands Kampioenschap voor nationale en internationale teams in verschillende klassen. Het hoofdsponsorschap van Team Solarboat Delft bestaat uit een financiele bijdrage en Free Technics (onderdeel van Imtech Marine) levert het hightech FT NavVision navigatie- en monitoringsysteem.
Teamcaptain Ricardo Buis reageert: “Dit jaar draagt ons team weer met trots de naam Imtech Solarboat Delft. Deze samenwerking betekent voor ons niet alleen het kunnen verwezenlijken van onze doelen, maar ook een mooie samenwerking met betrekking tot het uitwisselen van kennis en informatie. Met een ultieme boot op zonne-energie en een succesvolle vaart op de Dutch Open Solar Challenge als resultaat.”

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.