Sluisstewards: hulp in bange tijden voor recreatieschippers

0

 

Vanaf zaterdag 4 juli zet Rijkswaterstaat weer stewards in op drukke of complexe sluizen. Zij assisteren recreatieschippers tijdens de zomerperiode: bij het kiezen van een plaats in de sluiskolk en bij het afmeren. Dat moet zorgen voor een vlotter en veiliger scheepvaartverkeer.

Veel recreanten vinden schutten niet eenvoudig. Ze moeten met grote vrachtschepen samen manoeuvreren in een beperkte ruimte. Daarbij moeten ze goed opletten, rekening houden met andere schepen en met de sluismeester communiceren. In de zomerperiode bemant Rijkswaterstaat drukke sluizen daarom al sinds een paar jaar met stewards.

Sluismeester

De stewards werken onder supervisie van de sluismeester. Zij ondersteunen de pleziervaarders tijdens het passeren van de sluis door:

·       de instructies van de sluismeester door te geven
·       het aannemen en losgooien van lijnen
·       het beantwoorden van vragen
·       het geven van informatie

 

Stewards-00Waar en wanneer worden stewards ingezet?

Er worden dit jaar zo’n 40 tot 45 stewards ingezet op 9 Rijkswaterstaatsluizen waar in drukke periodes sprake is van wachttijden, waar beroeps- en recreatievaart samen schutten of waar het passeren complex is voor de recreatievaart.

De stewards zijn actief tussen 4 juli en 30 augustus. De dagen waarop stewards worden ingezet, variëren per locatie en zijn afhankelijk van de verwachte drukte.

 

Sail Amsterdam

Van 19 tot en met 23 augustus vindt in Amsterdam Sail 2015 plaats. Rijkswaterstaat verwacht dat in die periode 10.000 recreatieschepen de Oranjesluizen passeren om het evenement te bezoeken. Ook dan zet Rijkswaterstaat stewards in, om het schutten zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.

 

Stewards-01

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.