Sluis Ampsin-Neuville gaat open

2
(foto Sofico)

Op dinsdag 18 januari wordt op de Maas de nieuwe sluis in Ampsin-Neuville officieel in gebruik genomen.

 Het sluiscomplex van Ampsin-Neuville, stroomafwaarts van Hoei, vormde het laatste knelpunt voor de grote scheepvaart tussen Namen en Antwerpen en Namen en Nederland. In 2018 begon de uitbreiding van het complex. De schutkolk van 55 bij 7,50 meter is vervangen door een 225 meter lange en 12,50 meter brede kolk. Die is geschikt voor schepen tot 4.500 ton.

Tweede kolk

Sinds september vonden er proefschuttingen plaats. Nu de testfase succesvol afgerond is, gaat de sluis open voor de scheepvaart en kan de ontmanteling van de tweede sluis (136 bij 16 meter) van start gaan. Deze dateert uit 1958 en wordt vervangen door een kolk van 225 bij 25 meter voor schepen tot 9.000 ton en zal in 2024 klaar zijn.

Tijdens de bouw kunnen grote binnenschepen alvast gebruik maken van de nu opgeleverde sluis. Ampsin-Neuville is het derde grootste sluiscomplex in Wallonië. In 2020 is er 7,73 miljoen ton geschut.

 

2 reacties

  1. Hoe dom kunnen ze zijn om daar een sluis voor 4 bakken te bouwen! Zo laten als nu is, 2 goede sluizen en met laag water geen verspilling van veel water met de oude sluis. Laten ze eerst eens zorgen dat klein Ternaaien in orde komt. De onder deur daar is te zwak en de oude is aan volledige revisie toe met nieuwe boven deur.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.