- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwSleepboten als vier druppels water

Sleepboten als vier druppels water

- Advertentie -

Delen

“God bless this ship and all who sail in her”, wensten mrs Sill Harket en mrs Susan Laborn voordat zij de champagne met een charmante zwier tegen de huid van de sleepboten lieten bruisen. “An extraordinary experience” vonden de echtgenotes van engineering superintendent Tony Harkett en CPT Neil Laborn, general manager van Cory Environmental, het dopen van deze boten in Hardinxveld.

De Recovery.

De intentie van Cory Environmental om vier voor de Theems geschikte sleepboten te laten bouwen leefde reeds jaren. Na een rondje op de Europese scheepsbouwmarkt waren de opdrachtgevers voor hun project gecharmeerd van het Shipyard Damen Hardinxveld type Shoalbuster. De sleepboten zijn custom build gebouwd voor de taak van vuilophaaldiensten over water, waarmee de Londense binnenstad wordt gevrijwaard van vuilniswagenoverlast. Bureau Veritas gaf er klasse aan.

Verlaagd
Men nam de basis van een Shoalbuster 2208 en verlaagde het dekhuis/de stuurhut. Wat vast boven het stuurhutdak uitsteekt, beperkt zich inclusief de radar tot 20 centimeter. Mast en overige antenneapparatuur zijn klapbaar.
De boten hebben een groot werkdek en een met fenders verlengde achtersteven. Een 500-tons SWL Mampaey-trekhaak beteugelt de 1200 Caterpillar-paarden. Twee C4-Cats zorgen voor boordenergie en een type 3056, alweer van hetzelfde merk, voor hydrauliek. Vanuit een meer dan royale stuurhut, gesoigneerde lessenaar met wing-bediening zijn de bemanningsverblijven en machinekamer bereikbaar.

Via het werkdek is er eveneens een ingang naar de accommodaties. Volgens projectleider Marinus van Wijngaarden “kenmerken de schepen zich door een praktische en zeer werkbare indeling. Het zijn in afmeting relatief grote casco’s met ongekende kruiphoogte.”
De beting is laag geconstrueerd, waardoor een optimale stabiliteit is bereikt. De Resource, Recovery, Redoubt en de Reclaim lijken als vier druppels water op elkaar, zijn met professionele equipement uitgevoerd.Echter door model, uitvoering en conservering hebben de schepen de uitstraling van een pleziervaartuig.
"Helemaal geschikt", aldus Shipyard Damen Hardinxveld-directeur Jos van Woerkum om tijdens Seawork International – Commercial Marine Exhibition & Conference 2010 in Southampton onze werf te vertegenwoordigen. "Het is een UK-beurs met internationaal accent van business-to-business en daar laten we geflankeerd door verkoper Martijn Smits van Damen Gorinchem graag zien wat we kunnen."

Cory Environmental
Cory is in het Verenigd Koninkrijk een leidende onderneming in straatreiniging, gemeentelijke vuilophaaldienst en recycling. De firma bestaat al meer dan honderd jaar en is uitgegroeid tot een landelijk bedrijf met meer dan duizend employees. Cory Environmental transporteert en verwerkt jaarlijks 3,5 miljoen ton afval.
Nieuwe faciliteiten langs de Theems hebben voor Cory in de Londense regio tot schaalvergroting geleid. Op diverse plaatsen wordt afval verzameld en in gesloten container barges geladen om vervolgens onder de lage Theems-bruggen door met sleepboten naar de verbrandingsoven te worden getransporteerd.
Dergelijk vervoer is hoogst noodzakelijk voor de ontlasting van de Londense binnenstad, en voor vermindering van emissie. De in totaal vier nieuwe sleepboten garanderen voor de toekomst een milieuvriendelijk afvalvervoer.
De vloot van Cory Environmental wordt gesurveyed door APB Marine. Een firma die vanuit Colchester al dertig jaar werkzaam is in de maritieme industrie. Het in het VK bekende APB Marine beheerst alle technische aspecten van nieuwbouw, survey tot financiële planning en salvage.

De Resource.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -