Siemens gaat stuwen renoveren

0

De stuwcomplexen bij Hagestein, Amerongen en Driel zijn na circa vijftig jaar toe aan een grootschalige renovatie. Rijkswaterstaat maakte vandaag het voornemen bekend de opdracht daarvoor te gunnen aan Siemens Nederland. Het gaat om het vervangen van technische installaties, bewegingswerken en de invoering van bediening op afstand.

Siemens Nederland gaat het project uitvoeren samen met als partners GEKA Bouw, BSB Staalbouw en Knook Staal- en Machinebouw. Het contract bestaat uit de renovatie van de stuwen en sluizen inclusief het realiseren van bediening op afstand en het onderhoud tijdens de renovatie.

 

Bevaarbaarheid

De stuwen in Nederrijn en Lek spelen een belangrijke rol in het beheer van de Nederlandse rivieren. Ze zorgen voor voldoende (zoet)water in het rivierengebied en het IJsselmeer en voor een optimale waterstand voor de scheepvaart op de IJssel, de Nederrijn en Lek.

Het “stuwensemble” bestaat uit drie stuwcomplexen in de Nederrijn en Lek: bij Hagestein, Amerongen en Driel. Elk stuwcomplex bestaat uit een sluis, een stuw, een bedieningsgebouw en een vistrap. De stuw bij Driel wordt wel ‘de kraan van Nederland’ genoemd. Deze verdeelt het water dat via de Rijn ons land binnenstroomt tussen de Nederrijn en Lek en de IJssel. De stuwcomplexen Amerongen en Hagestein zorgen vooral voor de bevaarbaarheid van de Nederrijn en Lek.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.