De oude brug over het Van Starkenborghkanaal bij Aduard wordt zaterdag 24 augustus eruit gehesen. Daardoor is die dag het scheepvaartverkeer op het Van kanaal van 3 uur ’s middags tot half 6 gestremd tussen de brug Dorkwerd en de brug Zuidhorn.

De oude brug bij Aduard wordt door een hijsbok (de Triton) van aannemer Wagenborg uit het kanaal getild en op de wal gelegd. Om de Triton voldoende stabiliteit te bieden, worden er kabels gespannen over het kanaal. Het optillen en verplaatsen van de brug duurt tweeënhalf uur. Het kanaal is in die tijd afgesloten voor het scheepvaartverkeer.

Maandag wordt de brug in delen gesneden en per vrachtwagen afgevoerd. Vervolgens worden in de komende weken de landhoofden afgebroken. Daarna wordt de vaarweg verbreed door de grond af te graven. Voorafgaand hieraan worden nieuwe damwanden aangebracht. Tot slot wordt het nieuwe vaarwegprofiel gebaggerd. Dit zal tot het einde van het jaar enige (geluids)hinder opleveren voor omwonenden en het vaarverkeer.

Het scheepvaartverkeer heeft via de scheepvaartberichten kennis kunnen nemen van de aanstaande werkzaamheden. Zaterdag zullen borden langs het kanaal informatie verstrekken. Watersporters kunnen bij sluiswachters terecht voor aanvullende vragen. Rijkswaterstaat heeft verder een patrouillevaartuig in de buurt.

De werkzaamheden zijn nodig omdat het Van Starkenborghkanaal onderdeel uitmaakt van de Hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl. De hoofdvaarweg Lemmer – Delfzijl is één van de belangrijkste vaarwegen van ons land en vormt het grootste deel van de nationale doorgaande vaarweg Rotterdam – Noord-Duitsland. De hoofdvaarweg is daarmee een belangrijke schakel in de Noord-Nederlandse economie.

Rijkswaterstaat is eigenaar en beheerder van de vaarweg sinds 2014. De provincie Groningen is opdrachtgever voor het verwijderen van de oude brug. De werkzaamheden aan het kanaal zijn in opdracht van Rijkswaterstaat. De nieuwe brug bij Aduard is al enkele maanden in werking.

(foto Google Maps Streetview)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.