- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsScheepsbouw inspireert Ridderkerkse leerlingen in kunstproject

Scheepsbouw inspireert Ridderkerkse leerlingen in kunstproject

- Advertentie -

Delen

Ridderkerk blaast nog steeds zijn partijtje mee in de scheepsbouw en scheepvaart. Deze bedrijfstakken worden dan ook niet vergeten door de initiatiefnemers van Ridderkerkse Meesters. Het doel van dit project is kinderen in aanraking te laten komen met beeldende en schilderkunst.

Kinderen door middel van kunst en cultuur een kans geven zichzelf te ontwikkelen. Zelf aan de gang gaan met schilderen en beeldhouwen, op school en daarbuiten, is de missie van stichting Kleine Meesters, dat het project organiseert.

Scheepsbouw als kunstvorm

Vroeger beperkte de industrie van Ridderkerk zich aanvankelijk tot vlasbewerking en scheepsbouw. Toen de scheepsbouw grote ontwikkelingen doormaakte werd ook de toelevering aan de scheepsbouwindustrie belangrijker. Vele Ridderkerkse bedrijven ontlenen daar hun oorsprong aan.

Ridderkerse Meesters start met twee bassischolen uit Slikkerveer (De Reijer en De Regenboog). De kinderen uit groep 7 en 8 leren schilderen en beeldhouwen. Op 5 maart starten ze met workshops en masterclasses. Die nemen in totaal zo’n zes tot acht weken in beslag. Vanaf donderdag 4 juni is er een tentoonstelling in het gemeentehuis Ridderkerk. Daarna komen andere basisscholen aan de beurt.

Haven

Ron Andriessen, initiator van het project, ziet ook een zekere mate van kunst in de binnenvaart. “Binnen het thema ‘Natuur’ denken we niet alleen aan gras en bomen, maar ook de haven. Met vele fraaie verhalen over techniek van scheepsmotoren en pompen, een doop, het bouwen van schepen en duurzaamheid leg ik de link met ambachten en kunsten.”

Met deze gedachten in het achterhoofd gaat acteur en tevens kinderboekenschrijver (Fred in de Haven) Joris Lutz optreden als inspirator. Hij wordt hier bijgestaan door kunstenaars Karin Touw en Conny Pols.

Kinderkunstveiling

In samenwerking met Onderwijsmuseum Dordrecht worden een workshop en kinderkunstveiling aangeboden. De kunstwerken worden tentoongesteld in de scholen en in het gemeentehuis.

Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, inspiratiebron voor het project, beschrijft dat het brein gestimuleerd wil worden. Kunst doet een beroep op creativiteit en is daarin uniek en bij kinderen in het bijzonder. Het is de bedoeling dat het project niet alleen bij deze twee scholen blijft, maar dat kinderen van andere basisscholen ook deze kans krijgen.

Sponsorpakket

Stichting Kleine Meesters zoekt bedrijven – ook uit de scheepsbouw en scheepvaart – die het project willen sponsoren. Er zijn verschillende Kunsten-sponsorpakketten. Mail voor informatie naar [email protected].

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -