- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwS.S. Antoinette: spectaculair van kop tot teen

S.S. Antoinette: spectaculair van kop tot teen

- Advertentie -

Delen

Trots pronkt ze met haar ongewoon hoge en fraaie waaiersteven. Haar dek- equipement heeft een oceaanstomer-look. De inrichting is luxe en elegant, gecreëerd door mevrouw Beatrice en dochter Antoinette Tollman. S.S. Antoinette is een 135 meter lange Rijncruiser in old fashion versus modern style, in opdracht van Uniworld gebouwd door Scheepswerf de Hoop Lobith. Antoinette Tollman gaf het schip zijn naam aan de Cruise Terminal in Amsterdam onder belangstelling van familie en de cruisewereld.

De Blauwe Strauss-kroonluchter met grote saffieren, die oorspronkelijk de Tavern on the Green in New York sierde.

Een standaardpassagiersschip, denk je, ingebouwd met wat er zo al gaande is in onze tijd. Maar het ligt anders!
Om maar meteen met uniek te beginnen hangt in de entree van dit schip een Blauwe Strauss kroonluchter van 10 foot met grote saffieren, die oorspronkelijk de New Yorkse Tavern on the Green sierde. Een sieraad dat reeds werd vervaardigd in de tijd dat de Engelsen bewerkstelligden dat Nieuw Amsterdam New York werd. De luchter is nu voor een fors hoger bedrag verzekerd dan de Balkenendenorm!
We zien Braziliaans marmer aan de wand en op de vloeren. Venetiaans glas geeft de receptie grandeur. Er hangen meesters van bekende signatuur. Uniworld noemden zijn mooiste een Super Ship: S.S. Oude cultuur vaart mee, ofwel Versaille in ’t petit.

Link met musea
In het bouwen van inmiddels vele Rijncruisers heeft Scheepswerf De Hoop een ongekende expertise. Niettemin heeft de Antoinette met een overzakbare Skylounge van 137 m2 en de 85 m2 grote Leopardbar een aantal constructies die de werf niet eerder realiseerde. De van Metaglas vervaardigde kamerbrede ramen in de hutten bijvoorbeeld openen elektrisch zodat gasten hun eigen buiten hebben.
Droste, verantwoordelijk voor de elektrische installatie, heeft op dit zeer technisch uitgevoerde schip, zijn visitekaart ingebouwd. Klimaat Service zorgde voor atmosfeer en dat het zwembadwater natuurlijk cool blijft! Volgens werfdirecteur Patrick Janssens "vind je in elk openbaar vertrek aan boord accenten die een link hebben met musea. De Boutique-style waarmee de Uniworld groep schepen en hotels inricht, knipoogt zowel naar het verleden als naar onze tijd. Voor ons als werf en onderaannemers was het S.S. Antoinette 135 meter uitdaging!"

Trots
In de laatste afbouwfase stond kapitein Frank Versluis als vliegende keeper op de werkvloer. Hij is niet zómaar een beetje trots op zijn schip. "Met projectleider Fasel van De Hoop en de ervaren bouwbegeleider Velko Roskovits, allround in realisatie van een luxe passagiersschepen, werken was fascinerend”, vertelt Versluis. "Enthousiasme is onontkoombaar wanneer je werfmedewerkers, onderaannemers, leveranciers en Veritas elk met hun specialisme, een casco in een passagiersschip ziet veranderen.”

De bodem van het zwembad.(foto’s Johan de Witte)

BOVI Scheeps- en Projectinrichting vindt standaard niet goed genoeg en heeft met de inrichting en stoffering zijn exclusieve bijdrage geleverd. "Kom op", zegt Versluis, "we gaan kijken."
We beginnen bij de twee Caterpillars C32 van 800 kW. Versterkt door contraroterende azimuth thrusters loopt de Antoinette hiermee 24 kilometer. In de boeg is er eveneens een azimuth bowthruster alsook een tunnel-thruster. De twee lieren met verhaalronsels op het voordek staan haaks op de bolderkasten. Bolders en afmeermateriaal zijn van de zeevaart afgeleid. De stuurhut heeft dakvleugels die een nostalgische impressie geven. Met de Skylounge en Leopardbar op het bovendek onderscheidt dit passagiersschip zich van gebruikelijk.

Bioscoop
Een 46 kuub groot overdekt zwembad met massage en health-ruimte, verfraaid door allround mozaïek en teak scheepsvloer krijgt van ons Olympische waardering. Versluis showt ons zeer verschillend ingerichte state rooms, suites en als kers op de taart, de presidential suite. Een 36,6 m2 weelderig ingericht verblijf en sjiek grote badkamer met een ‘waterval’ aan marmer. Een spraakmakende scheepshut die per week voor z’n tweetjes 12.000 dollar kost, inclusief de beschikking over een privébutler. Filmliefhebbers kunnen recente films bekijken in een bioscoop met twintig erg comfortabele zitplaatsen!

En dan dalen we de trappen af naar de entree, waar de absolute eyecatcher van dit schip zijn gasten ‘verlicht’. We bedanken de in Wemeldinge opgeroeide kapitein, die alweer zes jaar bij Uniworld vaart, voor zijn rondleiding en stappen onder de indruk weer in het gewone leven.

Met uitzondering van hotels en zeecruises biedt Uniworld meer dan 500 afvaarten aan op 39 verschillende locaties op twaalf rivieren in twintig landen. Mr. Tollman is de grondlegger van Uniworld. Zijn familie is werkzaam in het bedrijf. Tollman groeide op in Afrika en begon als bordenwasser!

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -