ROC Friese Poort opent eigen opleidingswerf

0

De opleidingswerf van ROC Friese Poort in Sneek is donderdag 15 november officieel geopend. Thecla Bodewes, directeur-eigenaar van Scheepswerven Bodewes, De Kaap en Maritima Green Technology, en wethouder Leo Pieter Stoel van de gemeente Súdwest Fryslân gaven met een scheepshoorn acht studenten van de maritiem technische opleidingen ‘opdracht’ de deuren te open voor de aanwezige gasten.

Acht studenten openden de deuren van de werf. (foto ROC Friese Poort)

De opleidingswerf op watersportbedrijventerrein ’t Ges is een unieke leslocatie voor de opleidingen Scheeps- en Jachtbouwkundige/Maritieme Techniek (niveau 4), Scheepsbouw (niveau 2 en 3) en Watersportindustrie (niveau 2, 3 en 4). Het zijn vooral de praktische vakken die op ‘t Ges worden gegeven. Vakken zoals scheepsmetaalbewerken, cascobouw, scheepsinstallaties en (in de nabije toekomst) jachtschilderwerk. Op de werf is een uitdagende en op de praktijk gerichte leeromgeving gecreëerd, compleet met hijskraan om boten uit het water te tillen.

Personeelsbehoefte
Voorafgaand aan de opening gaf Thecla Bodwes in een vraaggesprek haar visie op innovatie, ondernemen en onderwijs. Daarbij stond ze als voorzitter onder meer stil bij Human Capitol Water dat een plan van aanpak heeft opgesteld voor de personeelsbehoefte van de topsector Water. Tot 2020 zijn zo’n 40.000 mensen nodig. Een behoefte die vraagt om moderne, praktijkgerichte opleidingen zoals de maritiem technische opleidingen van ROC Friese Poort in Sneek.

125 studenten
De opleiding Watersportindustrie, in Nederland alleen door Friese Poort aangeboden, was in 2007 de eerste maritieme opleiding van het ROC. Toen met slechts zes studenten; nu volgen zo’n 125 studenten een van de maritiem technische opleidingen in BOL of BBL, variërend van niveau 2 tot 4.
De meeste van deze studenten volgen de lessen op het ROC zelf, anderen volgen hun studie via de Bedrijfsschool in Makkum, een samenwerkingsverband tussen Koninklijke De Vries in Makkum en Friese Poort.
Toch is er meer behoefte aan personeel dan er momenteel wordt opgeleid. Er zijn te weinig jongeren die kiezen voor een carrière in de maritiem technische sector. Dat is een probleem waar de gehele technische sector mee kampt.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.