- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRijkswaterstaat waarschuwt: niet zwemmen in rivieren en kanalen

Rijkswaterstaat waarschuwt: niet zwemmen in rivieren en kanalen

- Advertentie -

Delen

Met warm weer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in het water. Zwemmen in rivieren en kanalen is populair in de zomer, maar ook erg gevaarlijk. Rijkswaterstaat voert daarom campagne om zwemmers voor de gevaren te waarschuwen. Mobiele verkeersleiders zijn op het water aanwezig om de regels te handhaven en zwemmers voor te lichten.

In vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens geldt een zwemverbod. Toch zijn er jaarlijks gewonden en doden te betreuren. Rijkswaterstaat wijst daarom op de risico’s.
‘Zwemmen in rivieren en kanalen is om een aantal redenen gevaarlijk. Zwemmers verliezen het van de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Vanaf een schip zijn ze nauwelijks zichtbaar; een groot schip kan bovendien niet direct vaart minderen of uitwijken. Door de onderstroom die passerende schepen veroorzaken kunnen zwemmers meegetrokken worden. En vaak wisselt de temperatuur van het rivierwater sterk. Hierdoor kunnen mensen in het water kramp krijgen en onderkoeld raken.’

Verboden te zwemmen
Rijkswaterstaat wijst erop dat zwemmen op veel plaatsen verboden is:
• in de vaarweg van rivieren
• in kanalen
• in de buurt van wachtplaatsen of afmeerplekken voor schepen
• in de buurt van een brug, sluis, stuw of ballenlijn
• in de routes van veerponten
• in en rond havens
• in snelvaargebieden
• op plekken die zijn aangewezen als verboden gebied

Boete
Wie wel zwemt op een van deze plaatsen riskeert niet alleen een verdrinkingsdood of letsel maar ook een boete. Die bedraagt 140 euro. Rijkswaterstaat raadt daarnaast ook zwemmen bij strandjes langs de vaargeul en tussen de kribben af. Hier is soms sprake van steile en gladde overgangen naar de vaargeul en verraderlijke stroming en draaikolken die door het scheepvaartverkeer worden veroorzaakt.
‘Duik of spring nooit van bruggen, sluizen, steigers en kades. De brug kan het zicht belemmeren, een onder de brug varend schip kan over het hoofd worden gezien. Bovendien wordt de hoogte vaak onderschat, zodat de klap op het water erg hard aankomt. Ook kunnen onzichtbare voorwerpen als fietsen en winkelwagentjes op de bodem ernstige verwondingen veroorzaken.’

Veilig zwemmen in natuurwater
Veilig zwemmen in natuurwater kan op de officiële zwemlocaties. De kwaliteit van deze locaties wordt in de zomer scherp in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, waterschappen en provincies. De veilige zwemlocaties staan op www.zwemwater.nl. Er is ook een gratis zwemwater-app met gegevens van honderden zwemlocaties.

Rijkswaterstaat heeft twee video’s gemaakt die jongeren op de gevaren wijzen…

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -