- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRedding voor 248 jaar oude Keenesluis

Redding voor 248 jaar oude Keenesluis

- Advertentie -

Delen

Tijdens de Nationale Sluizendag is bekend gemaakt dat de Keenesluis voor een groot deel gerestaureerd wordt. Waterschap Brabantse Delta, provincie Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Rabobank West-Brabant Noord stellen hiervoor geld beschikbaar.

De vervallen Keenesluis ligt op de grens van Fijnaart en Standdaarbuiten. Hij is 248 jaar oud en wordt beschouwd als uniek erfgoed. De sluis ligt op een plek met een rijke historie en is omringd door natuur. Met het geld van Brabantse Delta, Noord-Brabant, Rijkswaterstaat en Rabobank West-Brabant-Noord worden de stenen en het ijzerwerk van de Keenesluis toekomstbestendig gemaakt. De gemeente Moerdijk heeft geld gereserveerd voor een picknickplek naast de Keenesluis.

Ook het scheprad wordt gereconstrueerd. Oorspronkelijk draaide zo’n scheprad in de Keenesluis om het water de polder uit te slaan.

 

Weer doorvaarbaar

Stichting Beleef de Keenesluis zet zich in om de Keenesluis volledig te restaureren. Sluizenexpert Jan Arends heeft in zijn restauratieadvies geadviseerd om de betonnen wand te verwijderen die in 1966 haaks op de sluismuren is geplaatst. Dan kunnen bootjes vanaf de Mark en Dintel weer door de Keenesluis varen.

De stichting roept mensen en organisaties op om een nog vollediger restauratie mogelijk te maken: een doorvaarbare Keenesluis. Dat kan in de vorm van kennis, geld en materialen.

Nationale Sluizendag

De Nationale Sluizendag vond plaats op 26 oktober. Deze dag wordt één keer per jaar georganiseerd door Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland. Het is een kennisuitwisselings- en netwerkdag voor iedereen die in zijn werk met sluizen of stuwen te maken heeft. De Nationale Sluizendag 2017 werd gehouden bij de Volkeraksluizen. Dit grootste binnenvaartsluizencomplex van Europa bestaat vijfitg jaar.

foto boven: Gerbert Kannekens

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -