Rechter veegt vloer aan met B&W Grave

0

Wethouder Eric Daandels schetste werfdirecteur Rob van Kessel van Scheepswerf Grave tegenover de pers af als een ondernemer zonder visie die niet op tijd om vergunningen zou hebben gevraagd. Nu blijkt dat niet Van Kessel maar het voltallig college van B&W van Grave onbekwaam heeft gehandeld omdat het onvoldoende weet hoe de regels voor de besluitvorming van een bestemmingsplan luiden.

Werfdirecteur Van Kessel is in het geijk gesteld. (archieffoto Hans Heiligers) 

In de landelijke media werd het beeld gevormd van een ondankbare werf die de ruimhartige reddingsboei van wethouder Daandels weigerde waarmee de werf tot 2015 zou worden gedoogd voor de bouw van twee schepen van 135 meter lengte. Van Kessel zag met dit lapmiddel onvoldoende toekomstgerichte bedrijfszekerheid voor de werf, vooral omdat hij sinds 2010 al uit was op een definitieve goedkeuring om ook op lange termijn grote schepen te mogen bouwen. “Is die continuïteit er niet, dan is de werf geblokkeerd in haar strategie en handelen en verliest zij het vertrouwen van haar opdrachtgevers, financiers en leveranciers”, vertelde Rob van Kessel ons eerder.

In gelijk gesteld
Vrijdag 25 mei formuleerde de rechtbank in Den Bosch het klip en klaar: Scheepswerf Grave wordt met haar eis volledig in het gelijk gesteld tegen de beslissing die het college nam om geen medewerking te verlenen aan het wijzigen van een bestemmingsplan ten gunste van de scheepswerf.
De gemeente Grave kent zelfs de basisregels onvoldoende: ze is niet bevoegd zelfstandig te beslissen op het verzoek van de werf. Het college hoort een verzoek om bestemmingswijziging aan de gemeenteraad kenbaar te maken zodat die een oordeel kan vormen. Nu de stukken binnenskamers zijn gebleven, is de scheepswerf een fundamenteel recht ontnomen.

Onwettig
Ondanks velerlei verweer uit evenzovele hoeken maakte de rechtbank afgelopen vrijdag daarom korte metten met het Graafse college van B&W. Het niet informeren van de gemeenteraad over het verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan en als college daarover zelf een beslissing nemen is onwettig.
De rechtbank nam in deze uitzonderlijke zaak dan ook terstond de voorziening om het besluit van het college volledig te herroepen omdat zij in het geheel niet bevoegd is daarover een besluit te nemen. Bovendien wordt het college alsnog verplicht het verzoek van de scheepswerf aan de gemeenteraad voor te leggen.

Failliet
Het ontbrak Scheepswerf Grave aan tijd en vertrouwen van de markt om dit gemeentelijk getreuzel nog langer vol te houden. Ondertussen is de werf failliet verklaard. Daardoor kwamen zestig werknemers op straat en had het debacle ook voor de vele toeleveranciers een grote impact. De gemeente stond al hoog genoteerd als onvriendelijke gemeente voor ondernemers, ze heeft die plaats zeker verstevigd.

(Hans Heiligers) 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.