- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPukkelpop kiest weer voor vervoer over water

Pukkelpop kiest weer voor vervoer over water

- Advertentie -

Delen

Op 24 juli heeft De Vlaamse Waterweg de app VisuRIS gepresenteerd. Met deze “slimme binnenvaartapp” wil de vaarwegbeheerder de binnenvaart nog transparanter en gebruiksvriendelijker maken. De presentatie vond plaats tijdens een gezamenlijke bijeenkomst met Pukkelpop, dat voor de vierde keer een deel van de benodigdheden voor het popfestival over water liet aanvoeren.

De bijeenkomst was bedoeld om bedrijven die langs of in de buurt van een waterweg zijn gevestigd, bewust te maken van de mogelijkheden en voordelen van de binnenvaart. Minister Ben Weyts was heel duidelijk: “Het zijn de ondernemers die meer gebruik zouden kunnen maken van de waterwegen. We zien nu een zeer sterke groei van het transport. En we kunnen dat niet via de weg realiseren. Dus moeten we veel meer inzetten op de alternatieven.”

 

Voor hun neus

Weyts wees ondernemers op de mogelijkheden van vervoer dat zich “voor hun neus en achter hun rug” voordoet: via de watersnelweg. “Gekoppeld aan het feit dat 30 procent van de bedrijven binnen een straal van 30 kilometer van de vaarwegen liggen en bedrijventerreinen historisch gegroeid zijn langs die waterwegen, zou je zeggen dat de mogelijkheden van het vervoer over water veel meer benut zouden moeten worden.”

Bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg zei het aandeel van de binnenvaart in het totale goederenvervoer te willen laten stijgen naar 20 procent in 2030. “Ik geloof in de dynamiek die in de binnenvaart leeft.”

 

52 containers

Pukkelpop vindt plaats in Hasselt. Het festival is dit jaar van 15 tot en met 18 augustus. De organisatoren kiezen voor het vierde achtereenvolgende jaar voor vervoer over water. Dit jaar zijn voor de opbouw 52 decoratieve containers per schip aangevoerd. Organisator Chokri Mahassine: “Op deze wijze halen we 25 geladen vrachtwagens van de weg.” In een van de komende jaren wil Mahassine bezoekers over water vanuit Antwerpen naar Genk vervoeren en onderweg reeds laten genieten van de sfeer van Pukkelpop.

“Het is een investering van De Vlaamse Waterweg en ons om de allure van Vlaanderen als festivalregio op de kaart te zetten alsook de watersnelweg te promoten als efficiënte en betrouwbare oplossing”, aldus Chokri Mahassine.

 

VisuRIS

Piet Creemers van De Vlaamse Waterweg  introduceerde VisuRIS. Deze gratis app voor varenden verschaft informatie over scheepvaartberichten, waterstanden, getijden enzovoort. Daarnaast kunnen gebruikers een kaart raadplegen met de actuele positie van de schepen. Het is ook mogelijk om problemen en schades aan vaarwegen te melden.

De komende maanden worden nog meer functionaliteiten toegevoegd. VisuRIS moet het binnenvaartnetwerk slimmer maken de logistieke troeven van de binnenvaart versterken en het varen gemakkelijker maken. Chris Danckaerts: “Deze app moet ons stimuleren om het aandeel van de binnenvaart in de logistieke keten in Vlaanderen te laten stijgen.”

VisuRIS is te downloaden via Google Play en de App Store.

foto: vlnr Chokri Mahassine van Pukkelpop, minister Ben Weyts en bestuurder Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg met op de achtergrond de Vadasz, het schip  dat de decoratieve containers van Antwerpen naar de haven van Genk bracht. (foto Noud van der Zee)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -