- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsProvincie Groningen stimuleert scheepsbouw

Provincie Groningen stimuleert scheepsbouw

- Advertentie -

Delen

Groningen neemt met een lening van 15 miljoen euro deel in het scheepsbouwfonds van financieringsinstelling Nesec. De provincie wil zo een impuls geven aan de scheepsbouw. Deze sector is met een omzet van 1,3 miljard euro en 4.300 werknemers bij honderd bedrijven van groot belang voor de economie en werkgelegenheid in Groningen.

De provincie zet samen met het bedrijfsleven ook de Maritieme Board Groningen op. Dit platform moet de samenwerking en innovatie in de scheepvaartsector vergroten.

De oprichting van deze adviesraad voor bedrijven in de scheepsbouw is “een belangrijke eerste stap om de samenwerking in deze sector te optimaliseren”, aldus de provincie.

Voorzitter van de Maritieme Board Groningen is Egbert Vuursteen, de CEO van Royal Wagenborg. In eerste instantie is een tiental bedrijven betrokken bij de board.

Shortsea

Gedeputeerde Patrick Brouns bespeurt veel enthousiasme in de maritieme sector om een nieuwe stap te zetten in de ontwikkeling en verduurzaming van de sector. “Dat is ook hard nodig om de sector te versterken en werkgelegenheid te behouden. Als provincie willen wij vanuit onze faciliterende rol hier stevig op inzetten, want vervoer over zee is de meest efficiënte manier van transport in Europa.”

“Daarbij zit 60 procent van de Nederlandse shortsea-reders in het Noorden en komt 90 procent van deze scheepsproductie hier vandaan. Ik zie volop kansen voor een sterke en innovatieve scheepsbouwsector.”

Scheepsbouwfonds

Nesec is in 1946 opgericht om de export te bevorderen van in Nederland gebouwde schepen en leningen te verstrekken aan scheepseigenaren. De financiële expertise van Nesec wordt ingezet voor het Nesec Shipping Debt Fund (NSDF), een fonds dat investeringen in shortsea shipping meefinanciert. Daardoor maakt een scheepseigenaar er meer kans op een lening bij een bank.

Het fonds omvat 250 miljoen euro en wordt door het Rijk gesteund met een staatsgarantie van 80 procent. De provincie neemt deel met een lening van 15 miljoen euro. Daarnaast gaat Nesec een dag per week spreekuur houden in het provinciehuis.

Robotisering

De provincie wil verder de automatisering van het logistieke proces bij scheepswerven stimuleren. Daarvoor stelt het 48.000 euro beschikbaar voor een businessplan. Dat moet uitwijzen of er voldoende draagvlak is bij de scheepswerven.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -