- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsProgramma Strontweek uitgebreid

Programma Strontweek uitgebreid

- Advertentie -

Delen

Tijdens de Strontweek, die dit jaar van 20 tot en met 28 oktober is, zijn er vier maritieme evenementen in havenstad Workum. Vervoer over water op basis van windkracht wordt dan voor even in ere hersteld.

Wie brengt stront het snelst van Workum naar Warmond en bloembollen weer terug? Wie brengt passagiers het vlugst naar havens rondom het IJsselmeer en weer naar Workum? Wie vangt de meeste vis? En hoe kan muziek schepen voorstuwen?

Op zaterdag 21 oktober verschijnen er zo’n vijftig klassieke zeilschepen in Workum voor de jaarlijkse Strontrace, Beurtveer en Visserijdagen. Het weekend staat bol van de activiteiten zoals het klompjeszeilen op zaterdag en de ambachtelijke markten, de scheepskeuringen op zondag en de spectaculaire start en maandag, waarbij het publiek meehelpt de schepen uit de haven te trekken.

Het geheel wordt vanaf vrijdag 20 oktober muzikaal ingeluid met het festival Liereliet. Muzikanten van over de hele wereld spelen de muziek die vroeger de schepen bij grote overtochten aanstuwde, in hun eigen taal.

 

Nieuw: Oprotbuffet en Oprotfeest

Dit jaar wordt de start van de Strontweek ingeluid met een buffet en een feest, waarbij iedereen welkom is: bemanning en publiek. Een stevige stamppot van zoveel mogelijk lokale ingrediënten en aansluitend een optreden van piratenfeestband Plunder.

Deze feestelijkheden vinden plaats in de Groene Loods in de Blazerhaven te Workum. Een deel van het bier zal zeilend worden aangevoerd door skûtsje Aebelina! Voor het buffet kan men zich vooraf opgeven via [email protected] (vóór 16 oktober). Het feest is gratis toegankelijk. De organisatie is in handen van Stadscafé de Smidte, in samenwerking met het Zeilvaartcollege.

 

Visserij

Oude en nieuwe botters, aken, bonzen en schouwen, een sfeervol geheel van authentieke visserschepen zeilen maandag om 12.00 uit voor een week vissen onder zeil. Er is geen kajuit of roef, alleen het voorste deel van de schepen is overdekt, zodat er meer plek is voor vis.

Op woensdag en zaterdag komen de schepen vol vis terug in de haven en worden ze per afslag verkocht. Koop je verse vis uit het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee, dus op de Merk (woensdag) of in de havenkom (zaterdag).

Strontrace

De strontrace start maandag om 13.00 uur, na de start van de visserijschepen. De deelnemende vrachtschepen varen zonder moderne navigatiemiddelen of enige hulp van de motor naar Warmond (Zuid-Holland) en weer terug. Staat de wind niet goed, dan wordt er geboomd en gejaagd.

De race wordt non-stop gevaren met kleine bemanningen en staat bekend als één van de zwaarste zeilwedstrijden van Nederland. De snelle IFKS-skûtsjes voelen voortdurend de hete adem van de tegenstanders in hun nek, terwijl ook in de achterhoede een zware strijd wordt geleverd.

Beurtveer

Kort na de start van de Strontrace vertrekt ook het beurtveer. Ook hier is het gebruik van de motor uit den boze. De beurtvaarders doen in zo weinig mogelijk tijd de oude beurtveersteden van de Zuiderzee aan. Het is een ware puzzel voor de schippers. De eerste deelnemer die alle steden van het lijstje heeft aangedaan en z’n trossen in Workum vastmaakt mag zich de winnaar noemen.

Liereliet

Muziek en werken, het is geen onbekende combinatie. Waar tegenwoordig de ‘arbeidsvitamines’ uit de radio komen, werd dat vroeger aan boord van grote handelsschepen live geproduceerd door een shantyman.

(foto Rik Denekam)

Liereliet bestaat om ook deze maritieme vaardigheid in stand te houden, de muziek die minstens zo belangrijk was als de andere vaardigheden die tijdens de Strontrace, Beurtveer en de Visserijdagen in ere gehouden en opnieuw beoefend worden. Met dit jaar Lynn Noel, the Keelers en Nanne en Ankie! Artiesten uit de VS, het VK en Nederland. Van 20 oktober tot en met de ochtend van 23 oktober. Voor kaarten zie www.strontweek.nl.

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -