Port Stories 2020 van start

0
(foto Anne Reitsma)

Onder toeziend oog van enthousiaste leerlingen van basisschool SOL De Watervlinder in Hendrik-Ido-Ambacht stijgen de pratende drone-robots Amy en Djimmy op. Het markeert de opening van Port Stories 2020, waarmee Stichting Wereldhavendagen dit weekend de Rotterdamse haven op verschillende manieren in het zonnetje zet.

Na het openingswoord van schooldirecteur Ruben van der Steen stelde Wereldhavendagen-directeur Sabine Bruijnincx de Port Stories-mascottes Amy en Djimmy voor aan de bovenbouwklassen van SOL De Watervlinder. Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals, legde uit dat er ondanks de beperkingen rond het coronavirus nog steeds genoeg te beleven is in de regio Rotterdam.

Luitenant-Kolonel der Mariniers en Port of Rotterdam-directeur Allard Castelein gaven aan dat ze hoopten dat de kinderen na vandaag een mooi beroep op zee of in de haven zouden overwegen. Met het opstijgen van Amy en Djimmy werd Port Stories 2020 officieel afgetrapt.

De haven komt naar je toe

Na de opening konden de leerlingen zich uitleven op een hindernisbaan en klimwand van de Koninklijke Marine. Onder de noemer ‘De haven komt naar je toe’ koppelt Stichting Wereldhavendagen de komende tijd havenbedrijven aan diverse scholen in de regio, om kinderen en jongeren op een toegankelijke manier kennis te laten maken met de haven in al zijn facetten. Er zijn lespakketten, gastlessen en zogenaamde ‘Havenbelevingen’, waarbij bijzonder havenmaterieel op het schoolplein wordt geplaatst. Zoals dus ook de hindernisbaan en klimwand van de Koninklijke Marine.

Ook op andere scholen in de regio Rotterdam vinden vandaag havenbelevingen plaats. Zo krijgt Rotterdams Vakcollege De Hef de dierenpolitie op bezoek en kunnen de leerlingen van PCBS De Rank in Rozenburg kopje onder in de duiktank van duik- en bergingsbedrijf W. Smit. Op Zeilschip De Eendracht vermaken leerlingen van Basischool Müllerpier zich met een rondleiding, gastles en spelletjes.

Er staan komende week nog diverse Havenbelevingen op het programma bij zo’n zestig basisscholen en voortgezet onderwijs in de regio Rijnmond.

Digital Port Day

Andere liefhebbers van de Rotterdamse haven komen dit weekend nog volop aan hun trekken. Op zaterdag 5 september vindt de Digital Port Day plaats. Op de website en social media van de Wereldhavendagen nemen drones Amy en Djimmy en Digital Port Reporters Kirsten en Remco het publiek de hele dag mee in een unieke blik in het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven.

Naast vlogs en livestreams zijn er prachtige videobeelden met hoogtepunten van de afgelopen edities van de Wereldhavendagen, zoals nautische demonstraties en de avondshow. Ook bij mediapartners Rijnmond en OPEN Rotterdam is een hoop te zien. De Digital Port Day is zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur te volgen via de website van de Wereldhavendagen.

Live radio

Bovendien heeft de Rotterdamse haven vandaag en morgen zijn eigen radiostation: ‘Port Stories Live’. De programmering bestaat uit reportages, interviews en muziek en is volledig samengesteld door de studenten van Hogeschool Inholland Rotterdam. Luisteraars kunnen afstemmen op 93.9FM of de website van de Wereldhavendagen om mee te luisteren en te kijken met de livestream.

Wie liever de buitenlucht in gaat, kan terecht bij het Maritiem Museum Rotterdam. Aan de gevels is de foto-expo ‘IN BEELD’ te zien, met prachtige foto’s uit de geschiedenis van 42 edities van de Wereldhavendagen. De expo is samengesteld in samenwerking met Anne Reitsma, de vaste fotografe van het evenement.

Over de Wereldhavendagen

De Wereldhavendagen in Rotterdam trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers en is daarmee het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland. De 43e editie vindt in verband met COVID-19 niet plaats als publieksevenement. De hoofdsponsors/-partners van de Wereldhavendagen zijn Port of Rotterdam, de Koninklijke Marine en Rotterdam Festivals.

Onder de naam Port Stories 2020 wordt op 4 en 5 september de Rotterdamse haven op diverse manieren in het zonnetje gezet. Zo is er op zaterdag 5 september van 10:00 tot 18:00 uur de Digital Port Day, waarbij de website en sociale media van de Wereldhavendagen de hele dag in het teken staan van talloze bijzondere havenverhalen en hoogtepunten van vorige edities van het evenement.

 

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.