Periskal neemt NoorderSoft over

0

Navigatiesoftwareleverancier Periskal heeft branchegenoot NoorderSoft overgenomen. De bedrijven noemen die stap ‘logisch en nuttig’. Gezamenlijk bedienen ze de hele markt: van de top-of-the-bill producten van Periskal tot en met de relatief betaalbare oplossingen van NoorderSoft, die onder eigen naam blijven bestaan.

NoorderSoft is de producent van PC-Navigo. Periskal is bekend van de Periskal ECDIS viewer en de Periskal Radar Overlay. De bedrijven bestaan ongeveer even lang: beide zijn begin negentiger jaren op de markt gekomen met softwareproducten voor de binnenvaart. Periskal met de bekende kaartviewers; NoorderSoft in eerste instantie met reisplanning. Hun geschiedenis schommelt tussen samenwerking en concurrentie. De twee bedrijven hebben elkaar al die jaren uitgedaagd tot nóg betere programma’s en daardoor bijgedragen aan de grote hoeveelheid nu beschikbare hulpmiddelen voor de navigatie.

 

PC-Navigo.
PC-Navigo.

Koppen bij elkaar steken

Voor beide bedrijven zijn de uitdagingen ook al jaren dezelfde: de technische omgeving wordt complexer (snellere computers, meer gebruik van Internet, mobiele platforms, tablets en smartphones) en de eisen van de gebruikers gaan steeds verder. Om alle ontwikkelingen bij te houden was NoorderSoft al enkele jaren te klein, vond het bedrijf zelf. ‘Door letterlijk de koppen bij elkaar te steken, ontstaat nu de mogelijkheid om met dezelfde inspanning voor beide bedrijven tegelijk nieuwe mogelijkheden te creëren, en ontstaat er ook ruimte voor allerlei broodnodige vernieuwingen.’

De vorige eigenaren van NoorderSoft zien met de samenwerking nog een ander probleem opgelost, aldus Hans Kouwenberg: dat van de continuïteit voor PC-Navigo. Met een naderend pensioen zou zonder de samenwerking het risico hebben bestaan dat de software op termijn zou doodbloeden. ‘Door de overname is de toekomst van PC-Navigo verzekerd en kunnen de klanten rekenen op blijvend onderhouden materiaal.’

 

River Information Service

Al meer dan twintig jaar nemen Periskal en NoorderSoft deel aan allerlei projecten en onderzoeken die de overheden in Europa uitvoeren om de scheepvaart beter te kunnen bedienen en informeren. Daarmee hebben ze een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de huidige River Information Services. Ze zijn nog steeds onmisbaar voor de informatiestromen die daarin een rol spelen: ze maken ECDIS-kaarten en -viewers, denken mee over verbetering van de standaarden en distribueren veel van de informatie ook zélf (scheepvaartberichten, stremmingen, kaart-updates et cetera).

Ook aan nieuwe projecten dragen de bedrijven bij: aan de IDVV-pilot over Trajectplanning, waarin Rijkswaterstaat probeert om  informatie-uitwisseling tussen schepen en sluizen te verbeteren, nemen zowel Periskal als NoorderSoft deel. Voor de pilot nodigen de bedrijven nu al potentiële deelnemers uit: schippers die gebruik maken van een Periskal ECDIS Viewer of van PC-Navigo en regelmatig de vaarwegen tussen Rotterdam, Amsterdam, Antwerpen en de Rijn bevaren, kunnen hun interesse in deelname kenbaar maken met een mail aan info@periskal.com of info@noordersoft.com.

In de loop van dit jaar worden per bedrijf vijftig schepen uitgenodigd voor de deelname, die zal bestaan uit het proefdraaien van prototypes voor de gegevensuitwisseling. De opzet is dat er afstemming kan komen tussen de schuttingen en de voorspelde momenten van aankomst bij de sluis van alle te schutten schepen, om zodoende de schutcycli te optimaliseren en de wachttijden tot een minimum te beperken.

 

Een schermafbeelding van de mobiele app van Periskal.
Een schermafbeelding van de mobiele app van Periskal.

Mobiele applicaties

De verschuiving van computer naar mobiel” (tablet of telefoon) is onomkeerbaar. Zowel Periskal als NoorderSoft had al mobiele toepassingen ontwikkeld voor gebruik op een tablet (een app voor het tonen van een reisplanning en een app voor het tonen van ECDIS-kaarten), maar door de samenvoeging wordt nu versneld gewerkt aan de combinatie van die twee.

Met de nieuwe app kan de schipper zijn reis plannen, alle informatie over die reis op de tablet kan tonen én de ENC-kaarten zichtbaar kan maken (desgewenst zelfs compleet met de weergave van AIS-gegevens van andere schepen, conform de voorschriften van de CCR). Deze gecombineerde app komt naar verwachting nog vóór de start van het watersportseizoen beschikbaar.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.