- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOverslag Rotterdam: schijn bedriegt

Overslag Rotterdam: schijn bedriegt

- Advertentie -

Delen

In de Rotterdamse haven is in eerste negen maanden van 2022 351 miljoen ton overgeslagen. Dat is vrijwel evenveel als vorig jaar. Maar schijn bedriegt. Achter de cijfers zitten grote veranderingen. 

“Het totale overslagvolume suggereert dat de haven gewoon doordraait, maar de grote veranderingen bij met name LNG en kolen laten zien dat het energielandschap drastisch is veranderd”, lichtte CEO Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam de cijfers toe.

Hoge energieprijzen

“De hoge energieprijzen maken dat vooral de energie-intensieve chemische industrie het zwaar heeft. Een snellere energietransitie maakt ons op lange termijn minder afhankelijk van geopolitieke ontwikkelingen. Op korte termijn moeten we de voor onze samenleving zo belangrijke chemische industrie zien te behouden.”

De aanhoudende oorlog in Oekraïne, de inflatie en het verslechterde economische klimaat maken de macro-economische vooruitzichten niet rooskleurig. Het Havenbedrijf Rotterdam verwacht niettemin dat het overslagvolume over heel 2022 op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als dat van vorig jaar. “Gelet op de zeer uitdagende omstandigheden in vrijwel alle sectoren zou dat een goede prestatie van het Rotterdamse bedrijfsleven zijn.”

Forse dalingen

De overslag van ijzererts en schroot daalde fors: met 17,9 procent. Dat geldt ook voor agribulk: min 14,8 procent. Het eerste is het gevolg van de afzwakkende economie, het tweede vooral het resultaat van de omvang van de oogsten in verschillende delen van de wereld. Ook spelen hoge energieprijzen bij de verwerking van agribulk een rol.

Het volume kolen nam sterk juist toe, met +24,8 procent. Dat komt vooral doordat er meer kolen gestookt worden in elektriciteitscentrales.

Nat massagoed liet in totaal een toename zien van 3,9 procent. Weliswaar daalde het volume minerale olieproducten (min 13,1 procent), vooral als gevolg van de verminderde aanvoer van stookolie uit Rusland.

Het volume LNG kende een zeer sterke groei: plus 73,8 procent. Er wordt onder andere uit de VS veel meer LNG aangevoerd ter vervanging van Russisch aardgas, dat in het verleden per pijpleiding naar Noordwest-Europa kwam.

Geen Russische containers

Bij de containers verloor Rotterdam 8,6 procent in gewicht en 4,4 procent in aantallen containers (TEU’s). Door de sancties is het containerverkeer tussen Rusland en Rotterdam vrijwel tot stilstand gekomen. Dat maakte de afgelopen jaren ongeveer 8 procent uit. Het verschil tussen tonnen en TEU’s komt doordat verhoudingsgewijs meer lege containers via Rotterdam gingen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -