- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsDeel steigers Sluis Hansweert wordt in 2023 vervangen

Deel steigers Sluis Hansweert wordt in 2023 vervangen

- Advertentie -

Delen

Een deel van de aan- en afloopvoorzieningen bij de sluizen Hansweert wordt “al in 2023 vernieuwd”. Dat antwoordt minister Mark Harbers van IenW op Kamervragen van Chris Stoffer (SGP). Elf van de veertien steigers daar zijn afgelopen zomer afgesloten omdat ze onveilig zijn.

Onder de steigers die als eerste aan de beurt komen zijn in elk geval ook die bij de kegelligplaatsen. De definitieve planning is nog niet bekend, aldus Harbers. “De beschikbare budgetten zijn niet toereikend om alle aan- en afloopvoorzieningen gelijk aan te pakken. Naar verwachting worden de werkzaamheden tussen april en oktober 2023 uitgevoerd.”

Veel impact

“Er is sprake van een door corrosie ernstig aangetaste constructie, waardoor er een grote kans op bezwijken bestaat”, schrijft Harbers. “De afsluiting duurt totdat noodzakelijk groot onderhoud aan deze voorzieningen is uitgevoerd.”

De bewindsman geeft aan dat hij zich ervan bewust is dat deze maatregel veel impact heeft op schippers. “Schippers kunnen wel aanmeren maar niet bij alle afloopvoorzieningen aan wal gaan. Dit betekent dat zij in die gevallen moeten uitwijken naar andere locaties om aan wal te komen.”

Extra varen

De dichtstbijzijnde locaties zijn de Krammersluizen en de Volkeraksluizen. Schippers moeten circa vier tot zeven uur extra varen om aan wal te kunnen gaan. “Uitwijken zal echter lang niet altijd mogelijk zijn waardoor aanmeren bij de sluizen Hansweert de enige optie is”, weet Harbers. “Schepen zijn dan niet bereikbaar voor bijvoorbeeld hulpdiensten.”

Hij deelt Stoffers mening dat, gelet op het tekort aan ligplaatsen, afsluiting van steigers zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Tijdelijke maatregelen waarmee een deel van de steigers in Hansweert meteen weer te gebruiken zijn, zijn niet mogelijk volgens Harbers. “De constructies zijn daarvoor te zwaar aangetast door corrosie.”

Mogelijk meer afsluitingen

Uit de antwoorden wordt duidelijk dat er mogelijk meer steigers buiten gebruik moeten worden gesteld. “Het beeld is dat de voorzieningen die vanwege de slechte onderhoudsstaat zijn of moeten worden afgesloten, zich met name bevinden in de Zeeuwse regio en op een beperkt aantal andere locaties in het land. Aangezien de totale instandhoudingsopgave groter is dan de beschikbare budgetten zijn afsluitingen niet uit te sluiten.”

 

 

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -