Oriënteerders ontdekken binnenvaart op open dagen

0

Voor de open dagen voor de nautische opleidingen leveren we materiaal of we gaan er, als dat mogelijk en wenselijk is, zelf heen. Onze insteek is dan de oriënteerders meer te vertellen over de mogelijkheden die de binnenvaart kan bieden en hier met folders en posters een beter beeld van te schetsen. Informatie over opleidingen en leerwegen laten we aan de school zelf over.

Zo waren we vrijdagavond 16 november aanwezig op de open avond van het STC. Voor de open dagen van het Maritiem College in IJmuiden en die van het Maritiem en Logistiek College De Ruyter Vlissingen (Scalda) hebben we materiaal opgestuurd. Hier zat tevens onze nieuw film over werken in de binnenvaart bij die ze getoond hebben aan de bezoekers.

FNV Magazine

Ruim 1 miljoen abonnees ontvangen vier keer per jaar het FNV Magazine. Op 14 december verschijnt de laatste uitgave van 2018 waarin een mooie binnenvaartbijdrage is opgenomen. Voor de rubriek ‘In beeld’ werd het BVB benaderd of wij een ondernemer wisten die hieraan mee zou willen werken. BVB-sponsor Theo Zeldenrust van het ms Linda was hier graag toe bereid. Het is een mooie, uitgebreide reportage geworden aan boord van het ms Linda met een persoonlijk verhaal.

 

Logistieke vragen

Naast de diverse logistieke projecten die we uitvoeren voor uiteenlopende opdrachtgevers (Provincie Overijssel, Provincie Gelderland, Lean & Green Off-road, Den Helder, enzovoort) wordt het BVB vrijwel wekelijks benaderd door bedrijven die in de onderzoekende fase meer informatie willen over de mogelijkheden van binnenvaart.

Zo krijgen we steeds vaker vragen over het vervoer van mest per schip. De uitdaging ligt vaak in het samenbrengen van voldoende volume. De mest moet van meerdere boeren op één plek bij elkaar gebracht worden om vanuit daar naar bijvoorbeeld Oost-Duitsland en verder te worden vervoerd.

Het BVB kan voor deze kennis putten uit het afstudeeronderzoek dat enkele jaren geleden voor het BVB is uitgevoerd en nog steeds actueel blijkt.

Dan zijn de logistiek adviseurs van het BVB ook actief met het kijken naar mogelijkheden om suikerbieten over water te vervoeren. Dit is al eerder onderzocht en kwam toen niet echt van de grond. Gekeken wordt nu vooral naar stromen vanuit Limburg en Flevoland.

De betreffende verlader kijkt naar de mogelijkheden vanwege het duurzaamheidsaspect en de alsmaar groter wordende congestie op de weg. We hebben hiervoor enkele scenario’s uitgewerkt die er haalbaar uitzien.

Het BVB verwijst voor eerste, nog niet concrete vragen ook vaak door naar the Blue Road Map. Verladers en logistiek managers kunnen daar zelf reizen invoeren op basis waarvan ze een globaal advies krijgen. Voor aanvullende of meer specialistische vragen staan de logistiek adviseurs hen verder bij met raad en daad.

The Blue Road Map zal nog worden uitgebreid met containerlijndiensten, waardoor het nog makkelijker en overzichtelijker wordt de mogelijkheden van containervervoer online te checken. Helaas is het wachten op wat technische verbeterpunten om dit goed door te kunnen voeren. De verwachting is dat dit begin volgend jaar gereed zal zijn.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.