- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsOpperbeste sfeer tijdens Havendag Werkendam

Opperbeste sfeer tijdens Havendag Werkendam

- Advertentie -

Delen

De Havendag Werkendam kwam zaterdag 5 juli langzaam op gang. De regen in de ochtend maakte dat het publiek pas aan het begin van de middag massaal naar de Biesbosch- en Beatrixhaven stroomde. Toen was het niet alleen droog, maar kwam ook de zon af en toe door. Dat was symbolisch want de sfeer was opperbest.

Het was de terechte beloning voor de Commissie Open Havendag, voor de vrijwilligers, de bedrijven die hun deuren openzetten, voor de standhouders én voor de eigenaren van de deelnemende schepen. Alle werk was zeker niet voor niets. De bezoekers genoten en de mensen die dat mogelijk hadden gemaakt, konden tevreden zijn.

Vlootschouw
De vlootschouw waarmee de zevende Werkendamse Havendag van start ging, was imposant. Moderne en klassieke schepen voeren kop aan kont. De coaster Sereno was de grootste, de sleepboot Eddy de nieuwste. Juweeltjes uit vroeger tijden waren onder meer de Veerdienst III en de rietaak Vier Gebroeders. Ook de plaatselijke zalmschouwen ontbraken dit jaar niet.
Er was van alles te zien en te doen. Een kijkje nemen in de productiehallen van bedrijven, meevaren met een snelle RIB, de lucht in met een helikopter, shoppen op de braderie, naar het openluchtcircus, luisteren naar een van de shantykoren en een visje eten. De kinderen leefden zich uit op de springkussens, bungeetrampoline, drijvende bollen en in veilige bootjes.

Bezoekers kijken naar een duikdemonstratie in een tank.

Binnenvaartmuseum
Een bezoek aan het Binnenvaartmuseum behoorde eveneens tot de mogelijkheden. Vereniging De Binnenvaart had de lashbak met de expositie over de Jonge Jacob (een Werkendamse hektjalk die in 1858 zonk en in 2006 werd geborgen) vanuit Dordrecht naar Werkendam overgebracht. Veel mensen namen een kijkje – en heus niet alleen ’s ochtends om voor de regen te schuilen.
VEKA presenteerde deze dag de Madera MR1250 Commando. Deze militaire offshore-RIB is gemaakt voor speciale missies. De maximumsnelheid is 165 kilometer per uur. Gasten van de scheepsbouwer mochten met directeur Peter Versluis een stukje meevaren op de rivier – als ze dat durfden!

Nederlands Elftal
Het avondprogramma was aangepast, zodat het publiek op schermen de wedstrijd van het Nederlands Elftal tegen Costa Rica kon bekijken. De taptoe – inmiddels ook een vaste traditie tijdens de Open Havendag – kon zodoende gewoon doorgaan. Het vuurwerk was nu in de rust van de WK-wedstrijd. Tim Krul en zijn ploeggenoten zorgden voor de spetterende afsluiting van de geslaagde dag.

Een tochtje met een snelle RIB.

 

Wim van Hooren vertelt aan belangstellenden over zijn leven als parlevinker. Hij was de laatste en stopte in 2008. Zijn boot, de Time is Money, ligt nu in het Havenmuseum Rotterdam. Voor de Havendag was hij naar Werkendam gekomen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -