- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsGemeente kan aan de slag met kade Vissershaven Den Oever

Gemeente kan aan de slag met kade Vissershaven Den Oever

- Advertentie -

Delen

De gemeente Hollands Kroon en Dokbedrijf Luyt hebben overeenstemming bereikt over een langjarige huurovereenkomst in de Vissershaven van Den Oever. Nu de contracten zijn getekend, kan de gemeente starten met de oplevering van de kade en kan de verplaatsing van het dokbedrijf worden geregeld.

Er een termijn van maximaal drie jaar afgesproken om het nieuwe duurzame scheepsdok te bouwen, maar de inzet van Luyt is om dit dok sneller operationeel te
hebben. Het oude dok wordt vervolgens ontmanteld.

De gemeente is dankbaar voor de medewerking van Luyt, die sinds de beginjaren in de Vissershaven een eigen scheepsdok in bedrijf heeft voor het droogzetten van schepen. Het bedrijf stemde ermee in om zijn vertrouwde locatie te verlaten. Daarmee is ruimte gecreëerd voor de ‘historische hoek’ in de Vissershaven.

Scheepsdok

Luyt houdt zich al sinds 1960 bezig met de nieuwbouw van schepen en onderhoud en reparaties aan schepen van de Wieringer vloot en (inter)nationale vloot. Het bedrijf is
gespecialiseerd in de bouw van lieren van eigen fabricaat.

Luyt heeft sinds de beginjaren in de Vissershaven een eigen scheepsdok om schepen droog te zetten. Het dokbedrijf is onlosmakelijk verbonden met de binnendijks gelegen machinefabriek van Luyt. Het scheepsdok is onmisbaar en belangrijk voor voor het behoud van werkgelegenheid en de
versterking van de visserij en havengebonden industrie in Den Oever. Met de verplaatsing van het dokbedrijf wordt voldaan aan de herontwikkelingsplannen van de Vissershaven.

Duidelijkheid

“Voor de medewerkers en andere havengebruikers is er nu duidelijkheid. Het goede nieuws is daarbij dat de werkgelegenheid is veiliggesteld”, aldus wethouder Theo Meskers. Ook Jacoline Luijt is opgelucht dat het huurcontract is getekend: “Ons bedrijf gaat ervan uit dat er nu een goede basis ligt voor de bouw van een succesvol nieuw dok en een werkbare situatie op de kade.”

Deze week start de voorbereiding van de werkzaamheden, waarvoor de gemeenteraad al budget beschikbaar stelde. Hiermee kunnen de benodigde kadevloer en ondergrondse infrastructuur worden gerealiseerd. In het contract is afgesproken dat de gemeente het terrein in april oplevert aan Luyt.

Met het sluiten van de huurovereenkomst is het verplaatsingsproces van Luyt binnen de Vissershaven nog niet afgerond. De gemeente en Luyt zijn overeengekomen de nu nog openstaande punten op korte termijn op te lossen. Centraal daarin staat de vraag wie welke kosten, voortkomend uit de verplaatsing en de vertraging, voor zijn rekening neemt.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -