Op stroom

0

Net zoals ik de radio uitzet als ik het woord dividendbelasting hoor of de muziek van Bløf, klik ik Facebook weg als ik zie dat iemand een opmerking maakt over Neokemp. Die naam was zo’n leuke vondst (kijk maar op Wikipedia wie hem verzonnen heeft 🙂 maar als je dat woord tegenwoordig gebruikt, zeg je eigenlijk: ‘Ik weet niet waar ik het over heb, ik roep maar wat.’

Ik zet de radio juist harder als ik de naam Ibrahimovic hoor vallen. Altijd origineel, Zlatan roept nooit zomaar wat. Na al jaren geleden gestopt te zijn met zijn internationale voetbalcarrière nu toch naar het WK in Rusland gaan met het Zweedse team, omdat ‘een WK zonder mij geen echt WK is’. De voetballer maakt(e) doelpunten die fysiek onmogelijk lijken. Ik kijk uit naar het WK, lekker genieten zonder ergernis of een overdreven kans op een hartinfarct want ‘we’ doen toch niet mee.

We hebben wel enthousiast meegedaan met de wereldwijde crisis (glansrijk door de voorronden gekomen). Nu die crisis officieel achter de rug is, maken we de balans op en zien de tragiek van sommigen voor wie de crisis nooit achter de rug zal zijn. Echter, voor velen moeten we zo snel mogelijk terug naar de stemming die er zo goed in zat voor de crisis. Is er dan niets veranderd? Jawel, je gelooft het niet maar de tijd stond niet stil. Anders dan tien jaar geleden twijfelt niemand meer aan de klimaateffecten door het opstoken van de voorraad fossiele brandstoffen. Natuurlijk ontkennen lui die belang hebben bij het ontkennen ervan dat dat een probleem is.

In de Volkskrant stond dat de warme golfstroom nu meer van streek is dan hij de afgelopen 1.600 jaar is geweest. Ik wist niet dat de Vikingen of de Romeinen al meetstations hadden op IJsland. In hetzelfde artikel stond dat we geen idee hebben wat dit voor gevolgen heeft voor West-Europa. De deskundige in het artikel: misschien merk je het niet eens, want de foutmarge van 15 procent is kleiner dan de schommelingen in het weer.

Dat is zo heerlijk statistisch liegen. Eigen­lijk is dat nog erger dan op een koude dag in januari roepen: Zie je wel dat de aarde niet opwarmt! (Je kan net zo goed ‘Neokemp!’ roepen).

Aanpassen van onze leef- en werkwijze is even onvermijdelijk als aantrekkelijk. Voor de aandrijving van onze vaar- en voertuigen schake­len we de komende decennia over op stroom of waterstof of in elk geval geen fossiele brandstoffen (dus we wekken elektriciteit op en creëren waterstof zonder gebruik van mineralen).

Worden ook tankers elektrisch aangedreven? Ja, ook tankers. Alleen, wat vervoeren die dan?

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.