Matrozenopleiding is in België eenvoudiger en goedkoper [NGEZONDEN]

0

Jake Sanchez heeft heel wat moeite moeten doen voor zijn matrozenopleiding. In België bleek dat eenvoudiger en goedkoper dan in Nederland. Hij vraagt zich af hoe dat kan.

Goedendag, ik ben Jake Sanchez 18 jaar en ben sinds kort matroos op binnenvaartschip mts Jana.
Ik ben op mijn 17e begonnen aan een opleiding matroos op het STC in Rotterdam. Ik was dus ook leerling-matroos in mijn dienstboekje. Ik heb daarvoor een zelfstudie gevolgd waarvoor je zes verschillende vakken moest halen om  uiteindelijk matroos te worden. Tevens was dat ook al je voorbereiding op schipper.
Ik ben dus verschillende keren helemaal vannuit Limburg naar Utrecht geweest (CCV/CBR) om daar  een examen af te leggen omdat ze ook nog niet eens een examencentrum in de buurt hebben. Zo heb ik dat tot vier keer toe examen gedaan en ik ben uiteindelijk vier keer gezakt. Ik vond de curcus best moeilijk en de motivatie om nog matroos te worden was weggeëbd.

Vervolgens heb ik via via contact gekregen met Pierre Verberght uit Belgie. Hij heeft mij vervolgens uitgelegd dat ik ook op een andere manier matroos kon worden: via Belgie. Zo kreeg ik een cursus van hem waar ik vervolgens ook uit moest leren. In Antwerpen/Berchem was het theorie-examen. Als je daar dan voor geslaagd bent, krijg je bericht thuis gestuurd dat je het praktijkexamen mag afleggen.
Ik ben hiermee in februari begonnen en ben inmiddels al ‘matroos’ in mijn dienstboekje. Ik heb mijn marifoonpapieren ook al gahaald. In oktober ga ik op voor het ADN-basiscertificaat.

De kosten in Belgie waren € 80,- voor de leerboeken en € 75,- voor allebei de examens. Bij het STC waren de kosten voor de leerboeken alleen al € 430,- en per examen € 79,-, exclusief dan nog de administratiekosten.
Voor de marifoonpapieren in Nederland betaal je € 189,- voor de boeken en € 93,- voor het examen. Ik heb in Belgie maar € 50,- betaald voor de boeken en het examen.
Dit is tevens terug te vinden op cbr.nl/ccv of stc-r.nl, en voor in Belgie: www.verberght.be.
Nu gaat het mij niet alleen om het geld hoor, maar waarom zitten hier z’n grote verschillen in? En waarom moet het in Nederland ook nog eens zo moeilijk zijn? Het is toch wel bekend dat iemand die voor matroos wil leren negen van de tien keer niet een wonder is/was op school….
Ik weet niet of jullie dit intressant vinden maar ik wil met mijn verhaal andere jongens helpen die er mischien ook niet uitkomen!

Jake

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.