Ook Amsterdam verplicht gebruik walstroom

0

Amsterdam voert gefaseerd verplicht walstroomgebruik in. Binnenvaart- en passagiersschepen zijn vanaf 23 augustus verplicht om, als ze zijn afgemeerd aan kades waar walstroom beschikbaar is, daar ook daadwerkelijk gebruik van te maken. Het is niet meer toegestaan om een generator te laten draaien.

De bouw en installatie van de walstroomkasten zal gefaseerd worden uitgevoerd. In augustus 2010 zijn zestien walstroomkasten voor binnenvaartschepen opgeleverd aan de Veemkade, de Suriname- en de Javakade.
Voor zeilcharterschepen is een stroomkast geplaatst aan het IJ- plein in Amsterdam-Noord. Daar is voor maximaal vier charterschepen walstroom beschikbaar. Deze schepen mogen voor maximaal 3 x 24 uur onafgebroken een ligplaats innemen. Hiervoor geldt een meldplicht.

Riviercruiseschepen
Behalve de vervanging van bestaande walstroomkasten wordt het aantal punten waar stroom kan worden afgenomen in vier fasen uitgevoerd. In de tweede fase komen er stroomkasten voor riviercruiseschepen aan de Javakade, het Westerdoksdijk en de De Ruijterkade. Omdat dergelijke schepen meer vermogen nodig hebben, zullen deze trafokasten worden uitgevoerd met 400A/400V-aansluitingen. De verwachting is dat deze fase eind 2010 zal zijn afgerond. Tenslotte zullen in de derde en vierde fase stroomkasten worden geplaatst in de Houthavens. Dit gebeurt naar verwachting in het voorjaar van 2011.

Extra vermogen
Het elektrisch vermogen in de oude walstroomkasten was 16 Ampère en 220 Volt. In de nieuwe uitvoering gaat dit flink omhoog: naar 63 ampère en 400 Volt. Mocht men toch nog gebruik willen maken van het oude vermogen, dan is het geen probleem. In de meeste stroomkasten zal een aansluitpunt voor 16 ampère en 220 Volt beschikbaar blijven, belooft Haven Amsterdam.

Gebruiksvriendelijk
Ook is de nieuwe walstroomvoorziening gebruiksvriendelijker geworden, stelt het havenbedrijf. “Schippers kunnen zich met hun mobiele telefoon aanmelden via een unieke code of als onderdeel van een abonnement. Wanneer de schipper zijn eigen stroomkabel aansluit op de schakelkast start de stroomtoevoer na aanmelding. Een ander voordeel is dat de levering stopt bij afmelding. Zo betaalt men niet te veel.”
De scheepseigenaar ontvangt maandelijks een overzicht zodat hij precies weet hoeveel stroom aan hem is geleverd. Dit systeem is landelijk afgestemd en wordt in andere havensteden ook gebruikt. Meer informatie hierover is te vinden via www.walstroom.nl.

Controle
Binnenvaart- en passagiersschepen zijn met ingang van 23 augustus 2010 verplicht om gebruik te maken van walstroom als ze afmeren aan de kades waar deze nutsvoorziening beschikbaar is. Het is niet meer toegestaan om een generator te blijven draaien. Om geluids- en stankoverlast te beperken zal Haven Amsterdam regelmatig controlerondes houden. Het generatorverbod zal op de bewuste kades met borden worden aangegeven.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.