Je verwacht het niet, zo’n gezellig café-restaurant op een nieuw industrieterrein. Voor je het weet, rijd je te er voorbij. Maar degenen die Brasserie Kyra wél weten te zitten op de Dordtse Kil III in Dordrecht die komen er gegarandeerd vaker terug. Om het eten en om de gezelligheid.
Lex Boelhouwers en Trudy Cazemier. (foto’s MGR)
Trudy Cazemier en Lex Boelhouwers startten de zaak afgelopen januari. Doordat de aannemer tussentijds failliet ging, duurde het allemaal wat langer dan voorzien en ze hebben er nog steeds last van doordat niet alle puntjes op de i zijn gezet, maar daar laten ze zich niet door uit het veld slaan.
Op het nog lang niet volgebouwde industrieterrein Dordtse Kil III richtten ze een nog ongebruikt bedrijfspand (leeg, maar wél met horecavergunning) vlak bij de toegangsweg in tot een knusse, maar ruime brasserie. Met twee etages en een terras.
Echt aan het water is Brasserie Kyra niet gevestigd. Dat de Dordtse Kil vlakbij is, was niet voldoende om door de ballotage van deze serie te komen. Trudy’s binnenvaartverleden is dat wel. Ze heeft tot haar 33e gevaren, op de Vigilia (destijds onder de naam Van Gent). Haar kinderen, Michel en Sander van Gent, varen nog steeds; Michel op de Vigilia (hij bezit momenteel zelfs twee schepen met die naam) en Sander op de Amice.
Avontuur
Trudy is eigenaar, Lex “manusje van alles”. De voormalige interim-manager was echter wel degene die haar van het oorspronkelijke plan om een speciaalzaak voor babykleding afpraatte zodat ze de koers verlegde naar de horeca. Voor Lex wél, voor Trudy niet helemaal nieuw; zij werkte de afgelopen vijf jaar in ondernemerssociëteit De Sleutel in Dordrecht. Maar als horecaondernemer zelf verantwoordelijk zijn betekent toch een nieuw bestaan – en dus beslist een avontuur.
Maar het bevalt, zo maakt Trudy duidelijk. “Het leuke is dat je met mensen omgaat. Het is wel wennen aan de werktijden. Elke avond nu. In De Sleutel was het één avond in de week.”
De sfeervolle inrichting mag op het conto van Trudy worden geschreven..
Favoriete whisky
De bovenzaal leent zich prima voor besloten feesten en partijen. Er zijn dan ook al diverse bruiloften en recepties gehouden. Het interieur is in dezelfde stijl als de brasserie beneden en de zaal beschikt over een groot scherm met digitale beamer, een eigen bar en eigen toiletten.
De menukaart is gevarieerd en van een niveau dat je alleen in de betere brasseries tegenkomt. Terecht: het publiek waarop ze zich richten is wel wat gewend en stelt hoge eisen. Als een waar gastheer maakt Lex er een sport van het gasten naar hun zin te maken. En hen bijvoorbeeld te verrassen door een glas van hun favoriete whisk(e)y te serveren. Met de enorme sortering van Brasserie Kyra (tachtig soorten!) moet het wel raar lopen wil dat merk niet aanwezig zijn.
Ze kenen veel mensen, Lex en Trudy, en veel mensen kennen hen. Uit de scheepvaart, uit de ondernemerssociëteit, uit het zakelijk netwerk van Lex. Velen zijn al langs geweest. En steeds meer van hen komen regelmatig terug. Net als ondernemers en werknemers die op Dordtse Kil I, II of III werken.
Ook de speciale gelegenheden trekken steeds meer gasten. Zoals de haringparty op 12 juni, waarvoor Brasserie Kyra ondersteuning kreeg van leverancier en bijna-buurman Makro. Die stalde een haringkar en zorgde dat de Hollandse Nieuwe vers bereid werd. Zaterdag 1 augustus is er een middag met ‘Tapa’s en zo’. Zaterdag 22 augustus trakteren Lex en trudy de gasten op een barbecue.
Kleindochter
Brasserie Kyra heeft ook een broodjesservice: bedrijven kunnen voor de lunch verse, royaal belegde broodjes bestellen. Volop keuze: van kroket tot paling en gerookte zalm. Lex: “Mensen kunnen de broodjes zelf komen ophalen, maar hier in de omgeving bezorgen we ze desgewenst ook.”
Regelmatig organiseert Brasserie Kyra iets extra’s. Zo was er vrijdag 12 juni een haringparty voor de vaste gasten.
De brasserie is genoemd naar Trudy’s kleindochter. Ze wordt in augustus twee. Inmiddels zijn er twee kleinzoons bijgekomen. Tijd voor twee nieuwe horecazaken dus? Is dit het begin van een keten? Trudy moet lachen: “Nou nee, laten we maar zorgen dat dit een heel goede en goedlopende zaak wordt. Daar hebben we in deze crisistijd onze handen vol aan.” Lex valt haar bij: “We zullen broodjes naar de jongens vernoemen.” Ook Kyra heeft haar eigen broodje, een heel luxe: met rundercarpaccio met eendenleverkrullen, oude kaas, pijnboompitjes en mostermayo (€8,50).
De kaart wisselt elke zes weken. De nu al vermaarde dikbilbiefstuk blijft er zeker op staan, want er zijn mensen die speciaal daarvoor naar Brasserie Kyra komen. Benieuwd welke verrassende nieuwe gerechten er binnenkort weer bij komen.
Brasserie Kyra is gevestigd aan de Toermalijnring 210 in Dordrecht. Reserveren kan via (078) 618 12 21. Van maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 11.00 uur. De keuken sluit om 21.00 uur.